dinsdag 11 mei 2010

6. Nestkastjes



(bijgewerkt 1-2-2020)
 
Ik heb een joekel van een kerkuilenkast en ook kasten voor steenuilen geplaatst, helaas zijn ze nog niet ontdekt door de uilen. (inmiddels al een aantal jaar in gebruik door een paartje bosuilen ;-), maart 2016) Gelukkig zijn de overige nestkasten voor vogels bezet. De eenvoudigste is die voor de boerenzwaluw. Toen een paartje tevergeefs trachtte een nest te bevestigen aan een stalen bint in de woonkamer - de oude boerderij is op dit moment niet door mensen bewoond en het raam ontbreekt waardoor de zwaluwen in en uit kunnen vliegen- heb ik een plankje aangebracht met een lijmtang, het werd ogenblikkelijk geaccepteerd als nieuwe fundering voor het nest. Dit paartje was erg laat en bouwde in een race tegen de klok maar een schamel nestkommetje net genoeg om de eitjes bij elkaar te houden, maar was toch nog succesvol.
Een ander koppeltje boerenzwaluwen dat een nest had gemaakt in dezelfde ruimte op een van de haken aan het oude eiken balkenplafond waaraan vroeger het jachtgeweer werd opgehangen, had de 4 jongen al groot gebracht en wanneer de sperwer in de buurt aan het jagen was gaf ze die veilig in de schuur indoor vliegles.
Misschien komt het omdat ik zelf al jaren zo driftig aan het bouwen ben maar mijn andere favoriet is de boomklever. Deze holenbroeder die zo kunstig de nestopening van de nestkast met mortel verkleind  zo dat ze er nog net doorheen kunnen en de net iets grotere nestplaatsconcurrent de spreeuw buiten wordt gesloten. De mortel die ze gebruiken is na droging bijzonder sterk en keihard, vakwerk. Het nestje is dan in bouwkundige zin wat minder hoogstaand het bestaat namelijk uit een laagje verzamelde schorsschilfers.
Zondag gaan we in Frankrijk vogels tellen er is dan een landelijk tuintelling georganiseerd door de LPO (La Ligue pour la protection des Oiseaux)gaan we een half uur tellen in eigen tuin. We hebben onze tuin bij deze organisatie aangemeld als Refuge en krijgen daarvoor veel bruikbare informatie terug in de vorm van een informatieblad en toegang tot de website die we kunnen gebruiken om de biodiversiteit op ons terrein te stimuleren. Chapeau LPO.


voor meer informatie:

 bouwtekeningen voor nestkasten van vogelbescherming in België  ;

 www.lpo.fr
 

5. Slow sex



Tijdens een rondje nestkast controle stuitte ik gisteren op twee paartjes slow sex kampioenen. Terwijl de zanglijsters druk zijn om de vijf uitgevlogen jongen te voorzien van wormen en slakken zijn de wijngaardslak (Helix ponatia)en hazelworm (Anguis fragilis) nog maar net begonnen aan de voortplanting en daar nemen ze royaal de tijd voor. De wijngaardslakken hebben we enkele uren met het langzame liefdesspel bezig gezien. Het lijkt wat saai maar er gebeurd van alles. Zo wordt er door een van de partners een liefdespijl in de partner gestoken om hem-haar (ze zijn hermafrodiet, tweeslachtig) in de juiste stemming te krijgen. Er is een heus voorspel en nadat de ene slak bevrucht is worden vaak de rollen omgedraaid.
De hopen met natuurstenen die we hebben opgezet bieden een goede schuilplaats voor de slakken. Ze hebben o.a buurman Pierre te vrezen, die ze als een delicatesse beschouwt.

 
Ook de hazelwormen nemen de tijd voor dit belangrijke moment, ze trekken wel tien uur uit voor een paring. Deze pootloze hagedissen kom je niet vaak tegen, overdag verstoppen ze zich in strooisellagen onder steenhopen, houtopslag en in holen.
In mei zien we ze wel eens overdag wanneer ze zich opwarmen op een zonnig plekje half verscholen in de beplanting. Op de foto is een paring te zien waarbij het mannetje (geen strepen op de flanken) het vrouwtje achter de kop beetpakt. Ze zijn ovovivipaar, eierlevendbarend, na een draagtijd van ongeveer 3 maanden komen de gemiddeld 8 jongen in een dun vlies ter wereld en worden gemiddeld 11 jaar oud.


                 

Hazelwormen voeden zich met wormen en slakken. Een van de redenen waarom ik geen chemische bestrijdingsmiddelen inzet tegen de slakken.
Op ons terrein overwinteren ze wel eens in de composthoop en vinden ze voldoende schuilplaatsen onder aangelegde takken- en steenhopen en schaduwrijke plaatsen met een dikke strooisellaag van blad en gemaaid gras.
Helaas wordt er bij maaiwerkzaamheden van lang gras wel eens een gedood, een snelle inspectie voordat met het maaien begonnen wordt kan het aantal slachtoffers reduceren.
Deze nuttige pootloze hagedissen worden gegeten door verschillende roofvogels, vossen en dassen en ook onze loslopende Marans kippen hebben geen moeite met een hazelworm.

voor meer informatie:www.RAVON.nl