vrijdag 24 augustus 2012

22.Vlinders in je tuin

bijgewerkt 18-1-2021

Vlinders vormen één van de meest tot de verbeelding sprekende insectengroepen door hun verbijsterende variatie aan vleugelkleuren en patronen. Wat natuurlijk ook tot de verbeelding spreekt is dat ze een wonderlijke volledige gedaantewisseling ondergaan van eitje, rups, pop tot vlinder. Wie graag vlinders in zijn tuin heeft zal toch ook wat tolerant moeten zijn naar rupsen toe. Geen vlinders zonder rupsen.

Het verschil tussen nacht en dagvlinders is te zien aan de vorm van de sprieten. Dagvlinders hebben altijd een knotsvormig sprieteinde. Om het moeilijker te maken zijn er ook dagactieve nachtvlinders zoals de grappige kolibrivlinder of meekrapvlinder en de nachtpauwoog. 



Nachtpauwoog.
Door het aanplanten van nectarplanten lok je vlinders naar je tuin mits deze planten een plaats krijgen in de zon. Vlinders zijn koudbloedige dieren die zonnewarmte nodig hebben. De meeste vlinders hebben ook nectar nodig voor de productie van eitjes. Populaire nectarplanten op ons terrein zijn: vlinderstruik, marjolein, hyssop, koninginnekruid, smeerwortel, speerdistel, klaver, boerenwormkruid en klimop.

De website uwtuinvolvlinders.nl geeft veel informatie en heel praktisch biedt ook een programma dat u helpt bij het kiezen van vlinderplanten voor uw tuin, een advies op maat. Verder vindt u er een een aantal uitgewerkte beplantingsplannen voor bloemborders die garant staan voor vlinderbezoek, de beplantingsplannen zijn gemaakt door de pro's van Wilde Weelde.



landkaartje in zomer op koninginnekruid

Een andere manier om vlinders in de tuin te krijgen is het aanbieden van waardplanten. Rupsen hebben waardplanten nodig, planten waarvan ze eten, ze zijn daarin heel kieskeurig. Vlinders zijn daardoor ook een goede indicatie voor de kwaliteit van de natuur.
Veel variatie in de beplanting is dus belangrijk als je veel verschillende soorten vlinders in je tuin wilt zien.  Populaire waardplanten op ons terrein zijn; grote brandnetel, kruisbes, wilde peen,venkel, koolplanten en fruitbomen.
Op de site van de vlinderstichting is interessante informatie te vinden. Verder geeft Wankja Ferguson ecologische hovenier in Groningen advies en maakt ze ontwerpen voor tuinen waar vlinders en bijen graag vertoeven. http://www.vlindererbij.nl/

Ook het maaibeheer heeft een grote invloed op de insectenrijkdom op uw terrein, bijenvriendelijk maaibeheer


rups van koninginnepage op wilde peen in onze tuin.
De meeste vlinders overwinteren als eitje, pop of als rups, daarom is het zaak de tuin niet te netjes op te ruimen voor de winter. Het is beter blad en afgestorven planten pas in het late voorjaar op te ruimen.
Enkele vlindersoorten overwinteren als imago, volwassen dier zoals citroenvlinder en dagpauwoog. Ze hebben beschutting nodig om de winter te kunnen overleven, de houtopslag in onze schuur blijkt een goede plek waar we ieder jaar tientallen vlinders in winterrust vinden.

Predatie.
Rupsen zijn stapelvoedsel en hebben veel predatoren te duchten. Ook vlinders worden gegeten. Soms vinden we losse vlindervleugels op de grond dit kan duiden op spitsmuizen of anders vleermuizen die een grote prooi naar een hangplek zoals een plafondbalk of boomtak nemen om de prooi daar op te eten.

Vlinders die we in onze tuin zien, dit lijstje is zeker niet compleet.
kleine vos, koevinkje, atalanta, dagpauwoog, keizersmantel, groot en klein koolwitje, klein geaderd witje, kolibrivlinder, bruin- bont en oranjezandoogje, citroenvlinder, landkaartje, gehakkelde aurelia, boomblauwtje, apollovlinder, koninginnepage, oranjetipje, blauwe ijsvogelvlinder en distelvlinder.


Plannen om te inventariseren en op zoek naar foto's van rupsen en vlinders  die in Europa leven ?
Butterfly conservation Europe https://www.vlinderstichting.nl/butterfly-conservation-europe/
Waarnemingen kunnen ook worden doorgegeven aan;
http://www.vlindermee.nl/ of uw eerste en laatste waarneming melden bij http://www.natuurkalender.nl/.