vrijdag 28 december 2012

30. 100% Groene stroom



update 26-11-2020

Inmiddels zijn er naast Enercoop nog twee aanbieders die van Greenpeace de kwalificatie 100% groene stroom hebben gekregen op de Franse markt ;

          

            # Levée de fonds : Plum Energie lève 1 million d'euros

Sinds 21 december 2012 gebruiken we 100 % groene stroom en dat voor ongeveer € 10,- meer per maand. De coöperatie Enercoop is in die periode de enige energiemaatschappij in Frankrijk die als coöperatie 100 % duurzame energie levert.
De Franse energiemarkt was tot 2004 gesloten en het tot dan heersende monopolie had vooral nucleaire energie in de verkoop.
Op mijn afschrift van de EDF van 10 sept 2009 lees ik dat de in 2008 door mij afgenomen stroom bestond uit 82,9% nucleaire en 9,3% duurzaam opgewekte elektriciteit , in 2011 is dat 84,7 % nucleaire en 8,3% (fact 18-12-2012) duurzaam opgewekte elektriciteit, niet een hoger maar een lager percentage duurzame energie.
Gelukkig  is vanaf 2004 de Franse markt geopend voor aanbieders voor de zakelijke cliënten  en per I juli 2007 ging de markt open voor maatschappijen die particulieren afnemers willen bedienen die voor duurzaamheid gaan.
Daarom graag wat aandacht gevraagd voor ENERCOOP deze voor mij nieuwe energie leverancier die zich ten doel stelt lokaal en 100% duurzaam te produceren, de cliënten zeggenschap te geven in het produceren van enkel duurzame energie. 
ENERCOOP is mede door Greenpeace in 2005 opgericht.
De overstap van EDF naar ENERCOOP is soepel verlopen. Nadat ik het aanvraagformulier op de site van ENERCOOP ingevuld had, kreeg ik na een tijdje een bericht dat alles was geregeld en dat zonder risico van interrupties.
Voor meer informatie;   http://www.enercoop.fr/
Is uw aanbieder van groene stroom echt groen ?

zaterdag 8 december 2012

28. Fluweelpootje , Enoki, (paddo2)

Winter in Denault en niet zo'n beetje. Hannah en Sally onze laatste wwoofers van dit jaar konden gisteren niet naar Engeland terugkeren vanwege de heftige sneeuwval, de weg naar Nevers was geblokkeerd door gestrande vrachtwagens.


Ondanks de winterse omstandigheden viel er voor ons in het kasje een nieuwe paddo te oogsten. Het fluweelpootje (Flammulina velutipes) hier geënt met pluggen op berkenstammen is een koudeminnende paddenstoel die in november en december bij vochtig weer en enkele graden boven nul trosjes vruchtlichamen produceert. De 3-4 cm grote hoeden zijn oranje bruin en een beetje kleverig de smaak is wat zoetig fruitig zelfs. Het paddenstoeltje kan rauw of kort gebakken worden gegeten. Heerlijk.

 
Het paddenstoeltje is populair in Japan onder de naam enokitake of enoki. Doordat enoki in het donker op een substraat wordt gekweekt heeft het een heel ander voorkomen dan de op stammen in de buitenlucht gekweekte vruchtlichamen.

Voor meer informatie entpluggen of graanbroed;