maandag 18 februari 2013

35. Hergebruik tip




Vis wordt bij de supermarkt aangeleverd in stevige bakken gemaakt van polystyreen. Afval waar we nog iets mee kunnen, het zijn namelijk prima gratis zaaibakken die nog jaren meegaan.



We wassen ze even in sop met een scheut azijn en laten ze een paar dagen luchten. De bakken zijn al voorzien van gaten waardoor overtollig water kan worden afgevoerd, verder zijn ze licht, heeft het materiaal een goed isolerend vermogen handig bij vroeg zaaien, waterbestendig, stapelbaar en ze kunnen makkelijk worden afgedekt met een glasplaatje of huishoudfolie.

We proberen meer materialen te hergebruiken, zo hebben we afgelopen week een aantal voerbakken voor de bijen gemaakt van een oud bed dat iemand wilde weggooien.
Onze eerste Helper dit jaar QI een aardige vent uit China liet ons zien dat we nog wel verder kunnen gaan.  





zaterdag 9 februari 2013

33. Een Marans Kippentractor.

bijgewerkt 22-4-2019


Het is ieder ochtend een plezier om het nachthok voor de kippen te openen en iedere avond een geruststelling te zien dat het hele team weer voltallig op stok zit. We genieten van de aanblik van een vrij toompje kippen.


Wat zijn er veel mooie rassen, na lang zoeken hebben we gekozen voor het Marans kippenras, Frans  ja maar van ver
Marans zijn genoemd naar de oude havenplaats Marans in de Charente-Maritieme. Er was destijds behoefte aan eieren en kippen om als voedsel aan boord te nemen....taaie rakkers dus.
Met minstens 150 prachtig gekleurde eieren per jaar goede leggers, er worden zelfs competities georganiseerd voor het mooiste donker bruine ei. De schaal van het ei blijkt zo dik dat salmonella bacteriën geen kans hebben .
Ook een prima kipje voor de pan, dat gebeurt bij ons niet vaak maar als we eieren willen eten doen we mee aan de vlees consumptie. Niet leuk maar slachten hoort erbij. Het overschot aan haantjes wordt geslacht. De hennen worden bij ons wel 4 jaar oud en hebben een goed leven . Het slachtafval gaat het bos in voor de vos en de raven, er gaat niets verloren.
Naast de productie van eieren, vlees, mest kunnen kippen ook op een andere manier bijdragen aan de voedselproductie.



We laten de kippen in de winter vrij rondlopen in de moestuin tot het nieuwe zaaiseizoen begint. Wanneer de verteerde mest is uitgereden mogen de kippen de tuin in. Ze eten zaden, wormen en schadelijke insectenlarven en maken de bodem vrij van begroeiing, werken de bovenlaag open en maken de compost los. Deze kippenhulp kan ook heel gericht en geconcentreerd worden ingezet met een Kippentractor een verplaatsbare kippenren met mobiel hok waardoor steeds opnieuw een stuk grond door de kippen kan worden bewerkt, een mooie permacultuur toepassing. Zie hier een fotocollectie van verschillende kippentractoren. https://www.ecosia.org/images?q=chicken+tractor+image

Zo hebben wij een kippentractor gemaakt





Een kippentractor is ook prima te gebruiken om jonge kippen veilig te laten scharrelen.


We hebben de chickentractor aangepast zodat hij makkelijk te verrijden is, een onderstel met 2 wielen van een oude betonmolen bleek heel geschikt. Verder hebben we nog een laag schapengaas dwars over de ren bevestigd zodat er aan de beide kanten een stuk oversteekt van zo'n 50 cm samen met 2 lichte frames met gaas voor de kopse kanten die de bodem rond de chickentractor kunnen bedekken, daardoor is de chickentractor ook geschikt voor ongelijk terrein en we hopen dat hij zo ook foxproof zal zijn.




Transport.
De Chickentractor past op de aanhanger en is makkelijk te vervoeren, ik zag veel ontwerpen met kleine wielen dat lijkt me niet handig als het terrein wat ongelijk is.




Verder ben ik aan het experimenteren met een mobiele ren gekoppeld aan de kippentractor maar dat is nog te arbeidsintensief daar moeten we nog iets op verzinnen het voordeel is dat ook de boomspiegels van de fruitbomen door de kippen bereikt kunnen worden door de ren om de bomen te plaatsen.