zaterdag 30 maart 2013

37. Zelf verf maken



De muren en plafond in het kippenhok werden door Rachel een Helper uit Engeland geschilderd met kalkverf een milieuvriendelijk en makkelijk zelf te maken watergedragen verf.
Hiervoor mengden we 1 deel bloem met kokend water tot een papje dat nadat het wat was afgekoeld werd gemengd met 3 delen gebluste kalk (Calsiumhydroxide) en water tot een mooie dikke smeerbare verf. Het mengsel kan met een garde worden gemengd maar een boormachine met verfmenger slaat snel alle klontjes uit de verf. De bloem werd als bindmiddel toegevoegd en zorgt voor een betere smeerbaarheid. De muren werden voor het schilderen eerst geborsteld en licht bevochtigd dit is belangrijk omdat bij een te droge ondergrond het water te snel uit de kalkverf kan worden onttrokken, dit zorgt ervoor dat de verf later gaat schilferen.

Het kippenhok is weer opgefrist en de basische eigenschappen van de kalk heeft ongedierte zoals bloedluizen die in de kieren van de muren kunnen wegkruipen gedood. Een oude milieuvriendelijke traditie het witkalken van stal of kippenhok is hier weer in ere hersteld.

We gebruikten eerder Ecoleum een milieuvriendelijke verf van de firma Koopmans op basis van lijnolie voor ruwhouten ondergronden zoals staldeuren, maar hebben nu gezien dat er meer water- en oliegedragen verfsoorten met enkel natuurlijke bestanddelen makkelijk zelf te maken zijn.

Het kippenhok is weer opgefrist en de basische eigenschappen van de kalk heeft ongedierte zoals bloedluizen die in de kieren van de muren kunnen wegkruipen
Voor meer informatie;

http://www.verfmolendekat.com/nl/verfstoffen.html
http://www.arterre.eu/verf.php

woensdag 13 maart 2013

36. lentesignalen

 

 

Veel mensen zijn vannacht in noord Frankrijk in het verkeer op de A1 gestrand en hebben noodgedwongen moeten overnachten in de auto gedurende de vrieskoude nacht. De winter laat zich nog gelden.

Een paar dagen eerder zagen we de eerste citroenvlinder door Denault fladderen, hommels, onze bijen die voor het eerst weer met een gele broek naar huis kwamen, de eerste voorzichtige zang van merel, roodborst en winterkoning, roffelende spechten, wilgenkatjes, sleutelbloemen, boshyacinten die door de bodembedekking priemen, trekkende padden en nog wat eerder losse groepjes rode wouwen op hun gemak op weg naar het noorden.
Majestueuze kraanvogels die in v formaties overtrokken en met hun getrompetter aankondigden, DE LENTE IS IN AANTOCHT. Prachtig al die reacties in de natuur op het lengen van de dagen en een beetje meer zonnewarmte. De lange termijn studie van deze jaarlijks terugkerende natuurverschijnselen in relatie tot het klimaat wordt fenologie genoemd. Onderzoek dat ecologische veranderingen in beeld brengt.

Een Nederlands fenologisch onderzoeksproject is De Natuurkalender, een initiatief uit 2001 van het radioprogramma Vroege Vogels en de leerstoelgroep Milieusysteemanalyse van Wageningen University and Recearch Centre. Eerste en laatste waarnemingen kunnen er worden doorgegeven tevens een prachtige manier om, ook door alle meldingen die binnenkomen en de meerdaagse verwachtingen van planten, vlinders en libellen de natuur nog beter te kunnen volgen.

Voor wie de trek van kraanvogels wil volgen of waarnemingen door wil geven;
 http://champagne-ardenne.lpo.fr/grues/point_sur_la_migration.htm
 http://www.grus-grus.eu/