woensdag 8 mei 2013

39. Kweeappels van Chaenomeles Japonica

bijgewerkt 29-4-2016
Na een bezoekje eind Oktober aan de biologische tuinderij & camping de Cuynder in Friesland keerde ik terug naar de Morvan met een paar stekken en heerlijk geurende Japanse kweeappels, vruchten van de Chaenomeles Japonica. Geïnspireerd door de mensen van de Cuynder Aat Oosenbrug en Folkert Donker die voor de kweeappeljam die van hun kweeappels wordt gemaakt een officieel streekkeurmerk uit de Friese Wouden kregen toegekend heb ik de zaden begin november uit de vrucht verwijderd en meteen gezaaid.
De zaaibak met potgrond heeft de hele winter buiten gestaan.
De zaden zijn heel goed opgekomen en ook de gescheurde stekken zijn prima aangeslagen.

De planten 30cm tot ongeveer 1 meter hoge heesters staan het liefst niet te nat op een zonnige plaats maar zijn niet kieskeurig en ziektegevoelig. Ze hoeven niet gesnoeid te worden maar kunnen ook worden toegepast in hagen. In het vroege voorjaar nog voor het blad vol aan de planten verschijnt zijn de planten te herkennen in o.a. gemeentelijke plantsoenen aan hun eerste mooie witte, rosse of oranje/rode bloemen die verschijnen aan de gedoornde twijgen. 
De bloei gaat dan nog weken door.


De gele kweeappels van de Japanse kwee zijn net als kweeperen erg hard en niet geschikt om rauw te eten maar kunnen in de herfst worden geoogst en worden verwerkt tot heerlijke jam, compote, siroop of likeur. De vruchten zijn rijk aan vitamine c en pectine en leveren een fris zuur aroma.



De gele kweeappels van de Japanse kwee zijn net als kweeperen erg hard en niet geschikt om rauw te eten maar kunnen in de herfst worden geoogst en worden verwerkt tot heerlijke jam, compote, siroop of likeur. De vruchten zijn rijk aan vitamine c en pectine en leveren een fris zuur aroma.

Zelf Japanse kwee zaaien is een goedkope manier om mooie en makkelijke planten te kweken die smakelijk en heerlijk geurend fruit gaan opleveren en heel goed in een permacultuurproject passen.



vrijdag 3 mei 2013

38. Vorstschade bij fruitbomen


 

bijgewerkt 23-11-2013
Bij het schrijven van het vorig Blog wist ik nog niet dat ik beter ook de fruitboomstammen had kunnen kalken. Doordat de fruitbomen zijn ingepast in een permacultuurplan en omringd zijn door struiken nam ik aan dat de stammen niet beschermd hoeven te worden. Dat de vorstschade enorm kan zijn is te lezen op www.nu.nl In februari 2012 heeft de vorst in de fruitteelt in Nederland alleen al voor maar liefst 85 miljoen schade veroorzaakt.

Schade kan optreden doordat bloesem of kleine vruchten bevriezen maar ook de bomen kunnen schade oplopen.
Tijdens koude dagen kunnen er spanningen in de stam ontstaan wanneer de fruitboomstammen (natuurlijk aan een zijde) worden beschenen door de zon, het  effect de bast laat los en de boom is kwetsbaar en vatbaar voor schimmelinfecties.
Door de stammen te witten worden de zonnestralen weerkaatst waardoor de schors minder sterk opwarmt. Daardoor wordt tevens voorkomen dat de fruitbomen vroeg uitlopen bij de eerste lentezon en vorstschade oplopen.

Witten of kalken om vorstschade te voorkomen kan met een mengsel van witkalk in de periode  Oktober - November evt. te herhalen in februari.
Het volgende recept is ruim voldoende voor zo'n 15 middelgrote bomen.
Meng 3 kg verse koemest of 0,5 kg gedroogde koemest met water tot een smeerbare massa.
Vervolgens wordt hierin 1 kg leem of klei (betoniet) gemengd (verfmenger op de boormachine is erg handig), met daarbij 5 kg zeewierkalk voeg water toe tot de gewenste smeerbaarheid is bereikt en smeer het mengsel met behulp van een kwast op de stam. Het mengsel heeft door de mest nog een wat groene kleur maar wordt na een paar dagen wanneer opgedroogd wit.


Maar wat te doen wanneer er toch schade is veroorzaakt.
De beschadigde bast heb ik met behulp van en scherp mes voorzichtige weggenomen en de kale droge stam twee maal bedekt met een wondbalsem (Baume Pelton). Tussen de eerste en tweede behandeling heb ik voldoende tijd genomen om de eerste laag wondbalsem goed te laten drogen.