zondag 20 april 2014

52. Natuurstenen muur stucen met leem.





We zijn bezig met de wandafwerking van een natuurstenen muur en een schoorsteen in Doornroosje het huis van Jacqueline. We hebben gekozen voor leemstuc, het ademt en reguleert het vocht en de warmte beter en is een natuurlijk materiaal.
Voor de specie mengen we een volumedeel metselzand, gezeefd leem, gebluste kalk met een volumedeel losjes gevuld met geknipt stro (lengte ongeveer 10 cm). Dit mengen we droog in kleine hoeveelheden (per draaibeurt in de betonmolen, van alles een volle 10 liter emmer)  pas daarna water toevoegen zodat een stevige specie ontstaat en voor de smeerbaarheid heb ik ook nog een schep verse koeienmest toegevoegd. Na ieder draaibeurt is het handig de molen goed schoon te maken, het stro gaat zich anders ophopen rond de schoepen van de betonmolen.
De muur hebben we ontdaan van losse stuc-,voegresten en stof  en daarna bevochtigd, wij gebruiken de nevel uit een plantenspuit.
We hebben geen spaarbord en stucspaan gebruikt maar namen een handvol specie en gebruikten een kleine troffel om het leemmengsel op te zetten.





Na het opzetten smeren we de laag glad dit kan evt ook met een stucspaan. Voor wie niet tevreden is met het resultaat kan na een droogtijd van 3-12 uur het stucwerk vlak schrapen door met een stucspaan haaks in diverse richtingen over het oppervlak te bewegen. Het schraapsel kan wanneer het niet teveel is uitgedroogd gewoon weer worden gebruikt. Hierna kan een tweede laag als finisher worden opgezet, gelijke verhoudingen voor het mortelmengsel maar dit maal zonder stro. Steekt er teveel stro uit de muur voor het aanbrengen van de finisher dan kan dat worden afgebrand.

Deze leemstuc werkt echt geweldig, je verkrijgt een goede hechting op een natuurstenen ondergrond en kunt in een laag grote niveauverschillen vlak zetten en omdat je met schrapen je werkt makkelijk kunt corrigeren, het resultaat een ademende afwerklaag op je natuurstenen muur met een warme uitstraling.

Na te hebben gemetseld en gestuct met leem gaan we nu een vloer van leem maken, daarover later meer.
leem is een fantastisch natuurproduct om mee te werken, er zijn mensen die er mee kunnen toveren, schitterend. http://www.lehmundfeuer.de/


.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten