zondag 11 mei 2014

53. Palmkool eerst in een heerlijke winterpizza en later een prachtige bijenplant


Brassica oleracae.
Palmkool (Brasica oleracae) is een hele waardevolle matig winterharde plant in mijn moestuin.
Mooi en erg lekker deze donkere Toscaanse kool, ik gebruik hem vooral graag in een winterpizza, en die maak ik zo :

Op een  bodem van zuurdesem, dit keer geen tomatensaus en basilicum maar besmeren met crème fraîche of wat hangop van fromage frais, daarop gefruite uitjes wat knoflook en flink wat gebakken champignons of nog beter wilde paddenstoelen en natuurlijk in reepjes gesneden in wat raapolie gebakken palmkoolblad met wat zout. Voordat de pizza de oven in gaat even aandrukken en toppen met wat geraspte harde biologische geitenkaas en niet te zuinig de pepermolen gebruiken. Het ziet er schitterend uit en smaakt goddelijk.

Omdat je steeds wat blad van de plant oogst staat er aan het eind van de winter nog steeds die palmkool. Mijn tip niet rooien maar lekker laten staan.
Eind maart groeien de planten uit tot een hoogte van 150-200 cm en produceren weken lang prachtige lichtgele bloemen die graag worden bezocht door de bijen. De schitterende combinatie met het donker groene blad maakt het een sieraad in de tuin, de planten zouden  zo opgenomen kunnen worden in een plantenborder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten