zondag 2 november 2014

57. Indianenaardappel (Apios tuberosa)




Wat een beauty dit knolgewas dat oorspronkelijk uit Amerika komt.
Indianenaardappel of ook wel Amerikaanse grondnoot genoemd, de Latijnse naam is Apios tuberosa of Apios americana. De klimplant behoort tot familie van de leguminosae (binden stikstof in symbiose met rhizobium bacteriën), is winterhard en produceert voedzame eetbare knolletjes die door een streng met elkaar worden verbonden en zo een soort ketting vormen. De oud rosse bruine bloemen verschijnen in augustus en september en verspreiden een typische geur.
Eind oktober sterft de plant al bovengronds af en toont dan een mooie gele herfstkleur. Er kan vanaf het tweede of derde jaar worden geoogst. De smaak is te vergelijken met die van een goede aardappel, en de knolletjes kunnen zo ook worden bereid. De planten stellen weinig eisen, standplaats zonnig half schaduw niet te droog en vermeerderen zich gemakkelijk door het vormen van nieuwe knolletjes, de schitterende bloemen produceren geen zaad.
Ik heb de knolletjes geplant langs een rek van betongaas zo'n 2 meter hoog dat volledig en dicht wordt begroeid.
De planten vragen wel wat ruimte om te kunnen verwilderen, in het voorjaar verschijnen er nieuwe uitlopers tot op een paar meter afstand van het rek.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten