zaterdag 4 januari 2014

49. Zelf een rocketstove bouwen voor warm water.

Met de hulp van Sabine en Adrian heb ik mijn eerste rocketstove gebouwd die in de winter het water zal gaan verwarmen wanneer de thermisch zonnepanelen onvoldoende capaciteit hebben.
Deze rocketstove moet straks in korte tijd een watervat met 150 liter water verwarmen met een klein maar heftig vuur waarbij de temperatuur kan oplopen tot 800 -1000 graden. In die watermassa wordt de warmte wisselaar een lange spiraalvormige koperen waterleiding geplaatst. Het water in die leiding komt niet rechtstreeks in contact met het water in het vat. Als brandstof worden droge twijgen (sticks) en afvallatjes gebruikt. Er zijn talloze toepassingen mogelijk. Een rocketstove kan ook in huis in combinatie met een oliedrum of vloer- of wandverwarming worden gebruikt als broodoven, campingkookset of fornuis in een buitenkeuken.

Het rocketstove ontwerp kenmerkt zich door simpele techniek, lage kosten, door de zeer goede verbranding wordt een hoog rendement gehaald met nauwelijks vervuiling.

Belangrijke ontwerpprincipes zijn; de diameter van de verbrandingsruimte en de schoorsteen verhouden zich 1 : 1,5 en de lengte van de verbrandingsruimte en lengte van de schoorsteen verhouden zich 1:3. Het is zaak de verbrandingsruimte niet te groot te maken, In onze rocketstove is de verbrandingskamer ongeveer 10 cm en de pijp 15cm. Het watervat mag in verband met explosiegevaar niet worden afgesloten.




We zijn gestart met graven van een gat tot de gele aarde, daarin een betonnen fundering (100 x 55x en 15cm dik) gestort waarop we een dag later een sokkel (lxb 90 x 45cm) hebben gemaakt van beton en natuursteen zo dat die net boven het maaiveld uitsteekt. In de fundering hebben we meteen 3 metalen poten gestoken die straks het watervat boven de rocketstove gaan dragen.
Voor de poten hebben we restmateriaal gebruikt, hoekprofielen, waar ik aan de voet een stukje profiel heb gelast om de poten goed in de beton te verankeren. Ze zullen later worden gekoppeld.



Om te voorkomen dat er warmteverlies gaat optreden door het contact tussen de verbrandingsruimte en de massieve sokkel, we willen de massa boven de rocket verwarmen niet eronder, zijn we met het metselen begonnen door de eerste bodemlaag uit te voeren in 7 cm gasbeton. De gasbetonblokken hebben we voorgelijmd met flevopol.


Daarop hebben we met oude keramische tegels (10,5cm x 21,5cm x 3cm) die hier in de Morvan worden gebruikt voor het opmetselen van schoorstenen en broodovens het stookgedeelte van de rocketstove gemetseld. Ik heb ze al eerder gebruikt met ditzelfde mortelrecept om een dunne plaatstalenkachel meer massa te geven en dat werkte prima.
De tegels hebben we schoon geborsteld en even in water gelegd. Ze zijn makkelijk met een haakse slijper op maat te maken.
Voor de metselmortel hebben we 1 deel kalk, 1 deel gezeefd metselzand, 1,5 deel gezeefde leem en 0,5 deel cement gemengd met water zodat er een lekkere vette pasteuze specie ontstaat. Alle binnen- en buitenhoeken werden met met dezelfde mortel meteen met behulp van een voegspijker gevoegd.










 Nadat de stookruimte gemetseld was hebben we een gasbetonblok geplaatst achter de uitlaat van de  oven, deze dient als isolatie en versteviging om de kachelpijp makkelijk te kunnen plaatsen.


Ik had nog een reststukje dubbelwandige flexibele kachelpijp, een enkelwandige kachelpijp voldoet ook.


Het metselwerk is nu klaar. We hebben daarna een eenvoudige bekisting om het metselwerk gesteld en daarin lichtgewichtbeton gestort, 100 liter geëxpandeerde kleikorrels (Laterlite) 7,5 liter water en 18 kg cement, zo dat de oven van boven en opzij zo'n 7 cm omhult wordt door het beton.
Dit is een experiment en zorgt hopelijk voor een duurzame isolerende behuizing rond de stookruimte. Vermiculite is ook te gebruiken maar niet altijd makkelijk verkrijgbaar.


Nadat het lichtgewicht beton was gestort hebben we als test even een klein bosje stro gebrand in de verbrandingsruimte van de rocketstove en binnen enkele seconden brandde het vuur als een tierelier, de vlammen werden horizontaal de oven ingezogen met het typische geluid van een goede rocket. Prachtig.


Het resultaat nadat de volgende dag de bekisting werd verwijderd.


Om de rocketstove te beschermen tegen vocht, het lichtgewichtbeton is poreus, hebben we de wanden en bovenkant gestuukt met een mengsel van 1 deel kalk, 1 deel gezeefd metselzand, 1,5 deel gezeefde leem en een deel gehakseld stro. Dit leemmengsel hebben we mooi dicht gepleisterd.


De rocketstove laten we nu rustig drogen en uitharden.
Later ga ik het vat en de waterleiding installeren.
 

woensdag 1 januari 2014

48. Carpoolen met BlaBlaCar

Blablacar: how to reduce travel costs by car - Accurate ...


Onze 2 laatste Helpers waren allebei voor een langere tijd op reis. Helpx en wwoof werden gebruikt om een verblijf op het platteland te regelen en couchsurfen voor een goedkope overnachting in de stad. Voor hun lowbudget en milieuvriendelijk vervoer voor een lange reis hadden beiden een rit geregeld met BlaBlaCar. We hebben ze  naar de ontmoetingsplek gebracht in Nevers, de chauffeurs waren mooi op tijd, vriendelijk en hadden tot onze verbazing afspraken gemaakt met meerdere mensen die met hun mee wilde rijden.

Het van origine Frans initiatief gestart in 2004 als Covoiturage FR is een groot succes met meer dan 600 000 passagiers per maand en is nu behalve in Frankrijk actief als BlaBlaCar in Spanje, Portugal, Engeland, Italië, Nederland, Polen en Duitsland. Een slim concept met een super win win situatie, minder files, minder luchtvervuiling een bijdrage in de kosten voor de chauffeur, sociaal en goedkoop voor de lifter. Een ID controle, reviewsysteem en veilig betalingssysteem zorgen ervoor dat alles goed verloopt.


http://www.blablacar.com/