zaterdag 29 maart 2014

51. Bosuil broedt weer in kerkuilenkast

bijgewerkt 13-4-2021

Op 16 maart hebben we de uilenkast in mijn schuur weer gecontroleerd. Ik had die middag het mannetje bosuil horen roepen vanaf het bosje bij Pierre een afstand van 300 meter van de nestkast en verwachtte daardoor niet dat de bosuilen dit jaar mijn nestkast hadden gekozen om te broeden. Ik nam aan dat het mannetje gedurende de broedtijd dichter bij de nestkast zou waken.
Er werd ook flink geklust aan mijn huis en de uilen hadden 4 jaar geleden al gekozen voor de met klimop begroeide bijna dode eik bij het bosje van Pierre.
Die dag waren er wel veel motoren die door Denault reden en dat is bijzonder, mogelijk was  hij daardoor verstoord.
Het vrouwtje vloog bij de controle af, er bleken 3 eieren in de kast te liggen. Geweldig.
Predatoren de toppers in de voedselpiramide zijn normaal gesproken een goede indicatie voor de vitaliteit van het ecosysteem. Hoe meer predatoren hoe rijker en vitaler het systeem. Ook een generalist als de bosuil die muizen, ratten, amfibieën, jonge hazen en konijnen, eekhoorns en vogels eet geeft een goede indicatie van het aantal prooien in een ecosysteem.



Drie jaar geleden was er al een broedsel met 3 eieren in de nestkast waar uiteindelijk 1 jong bosuiltje uitkwam en uitvloog. Vorig jaar werden helaas minstens 2 eieren in het broedstadium gepredeerd door marters.
Om deze eierrovers te weren hebben we opnieuw een emmer bevestigd voor het invlieggat.
De bodem werd verstevigd met een plaatje 12 mm multiplex met invliegopening.
Ook heb ik de kast dit jaar afgedekt met een oud gevouwen zeil na de les van de super strenge winter van 3 jaar geleden (- 18C)  en de kast gevuld met een dikke laag houtkrullen van 10 cm dik.





Het komt niet vaak voor dat een bosuil kiest voor een uilenkast in een schuur, het biotoop van een kerkuil. Sylvie Caux actief voor la Choue de uilenwerkgroep die al sinds 1979 op een deskundige werkwijze actief is met onderzoek, voorlichting en bescherming in de Bourgogne noemde het een bijzondere waarneming.

linkje naar de website van La Choue



Op 10 april hebben we de kast opnieuw gecontroleerd en troffen 3 gezonde uilskuikens aan.

update 13-4-2021                                                                                                                        De laatste jaren behalve vorig jaar heeft de bosuil ieder jaar met wisselend resultaat in de nestkast gebroed. Dit jaar zijn er voor het eerst rond 10 april 5 jonge bosuilen uit gefladderd.