woensdag 18 februari 2015

60. 2015 Het jaar van de bodem.

 
update 1-9-2021
IK laat deze post staan omdat de urgente problemen met de bodem nog lang niet zijn opgelost en ieder jaar het jaar van de bodem zou moeten zijn.

Het is opvallend dat veel mensen die worden gevraagd om de drie belangrijkste wereldproblemen te benoemen die een bedreiging vormen voor de natuur en het milieu, het belangrijkste probleem niet noemen.
Op 3 staat vervuiling op 2 staat ontbossing en verlies van ecosystemen, en verrassend genoeg staat met stip op 1. afname van de bodemvruchtbaarheid en toenemende erosie van de vruchtbare toplaag van de aarde.

De belangrijkste oorzaak van die erosie is de industriële landbouw, door het gebruik van kunstmest en intensieve teelttechnieken verschraalt de bodem. Dit heeft grote gevolgen voor de bodemvruchtbaarheid en de voedingswaarde van de gewassen die als product het land verlaten.
Ook de structuur van de grond verandert en is daardoor vatbaarder voor erosie die massaal kan zijn door het niet bedekken van de bodem en alle mechanische bewerkingen die los worden gelaten op de aarde. Een groot deel van het jaar hebben wind en water vrij spel en kunnen ze het aardoppervlak eroderen.

Alleen in de dunne vruchtbare toplaag van de aarde kunnen we ons voedsel telen, daar moeten we dus zuinig op zijn, wat verdwijnt is zomaar niet op grote schaal te vervangen.


citaat van de website en initiatief van Down2Earth 

Wereldwijd is meer dan 99,7% van ons voedsel van onze bodems afkomstig

  • momenteel is de conditie van 25% van die bodems wereldwijd ernstig aangetast;
  • jaarlijks verliezen we nog eens 10 miljoen hectare productieve gronden extra (FAO, 2011), dat is plm. 0,32 ha per seconde, ofwel zo'n 30 voetbalvelden per minuut;
  • wereldwijd is de landbouw verantwoordelijk voor 75% van die erosie


Biologische landbouw en permacultuur zijn alternatieven die juist de humus in de bodem, het bodemleven en het organisch materiaal voeden en respecteren.

Hoogste tijd voor meer aandacht voor dit belangrijke probleem, de Verenigde Naties hadden 2015 uitgeroepen tot het jaar van de Bodem en het is nog steeds actueel.