zondag 22 mei 2016

78. Restauratiewerk en het behoud van muurhagedissen.


Wat een grappige en prachtige dieren zijn het die muurhagedissen, oer en survivors. Ik schat dat er zeker 20 hagedisjes leven in de muren van dit huis dat rond 1875 is gebouwd.

In de tuin aan de voet van het huis hebben we een aantal steenhopen aangelegd waar de muurhagedissen lekker in de zon kunnen gaan liggen, ze zijn koudbloedig dus afhankelijk van de zonnewarmte en ze kunnen er schuilen voor predatoren.
 
 

De muur gericht op het westen is de laatste natuurstenen muur waarvan we het voegwerk en hier en daar het metselwerk moesten restaureren. Dit is ook de muur waar de meeste muurhagedissen overwinteren. Er zitten veel kleine openingen in het oude voegwerk een ideaal microhabitat en misschien ook omdat hier de schoorsteen van de houtkachel aan de binnenkant van de muur staat, een relatieve warme plek om te overwinteren.
Omdat we deze prachtige dieren willen behouden moesten we de restauratiewerkzaamheden met beleid aanpakken

We hebben de klus in twee keer uitgevoerd en bij  het hakken van het oude voegwerk steeds goed gekeken naar kieren en gaatjes in de muur waar hagedissen zouden kunnen wonen, deze gaten hebben we gespaard .


Bij het voegen hebben we in deze muur totaal weer zo'n 60 openingen met wat variatie in grootte in het voegwerk opgenomen. Ze zullen gebruikt gaan worden door muurhagedissen, vleermuizen, hommels bijen, vlinders en vogels. In de muur achter de openingen hebben we diep in het metselwerk kleine gangetjes opengelaten zodat de muurhagedissen en andere dieren er kunnen wegkruipen en overwinteren. We hebben grotere uitsparingen opgevuld met kleinere losse stenen zodat er kleine ruimtes ontstaan waar de wind geen vat op heeft.


Nog een leuke vondst bij de hakwerkzaamheden. Op enkele plaatsen vonden we in het gruis van de muur ingedroogde lege eischalen van muurhagediseitjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten