woensdag 1 juni 2016

80. De grootste zaadbank


update 8-12-2020
In mei 2016 startte Bionext  samen met haar partners een grote actie tegen patenten (octrooien) op ons voedsel. In die periode had Nederland een belangrijke rol op een grote internationale conferentie met EU-ministers en experts over de dreiging van patenten voor de landbouwsector. Wij kunnen deze octrooiwetgeving helpen veranderen, hiervoor zijn maatschappelijke bewustwording en donaties nodig.

Grote bedrijven vragen patenten aan op eigenschappen van voedselgewassen. Bijvoorbeeld op de natuurlijke afweer tegen insecten in paprika. Daarmee krijgen ze de zeggenschap over alle zaden, planten en vruchten waar die eigenschap in voorkomt en mogen andere bedrijven deze niet meer vrij gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe rassen. Dit heeft op termijn tot gevolg dat de diversiteit aan (biologische) groenten afneemt. Om de patenten te stoppen, is een wijziging van de wet noodzakelijk.

Een signaal aan de politiek dat we geen patenten op zaden willen. Steeds vaker vragen grote bedrijven patent aan met als gevolg minder diversiteit aan (biologische) groenten en stijgende prijzen , we moeten niet willen dat enkele  multinationals de controle krijgen over de zaad- en voedselproductie.

De campagne werd georganiseerd door Bionext met steun van de Biowinkelvereniging, Natuurwinkel,Estafette, Stichting EKO, Stichting Zaadgoed en Greenpeace.

 https://vimeo.com/166862118





Geen opmerkingen:

Een reactie posten