woensdag 31 oktober 2012

26. Eindelijk een groene Bank.

update 11-9-2021

 


Er zijn in het streven naar een duurzame levensstijl steeds weer nieuwe uitdagingen en keuzes te maken zijn. In dit geval een gemakkelijke, zo geregeld en als we het allemaal doen zal er zeker wat veranderen.

Gewoon eindelijk eens een groene bank kiezen. Eindelijk omdat ik eigenlijk best tevreden was over de service van mijn bank en er al een hele tijd mijn geldzaken regel. Maar het kan beter en daarom heb ik een rekening geopend bij de Triodos bank, een bank die bijdraagt aan een positieve verandering. Er is inmiddels een Triodosbank in België, Spanje, Engeland, Duitsland en Nederland. Ook de Volksbank is een goede keuze volgens de eerlijke geldwijzer https://eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer/

Een kleine moeite om het te regelen https://www.triodos.com/

dinsdag 23 oktober 2012

25. Zelf thermische zonnecollectoren bouwen.

Naast Permacultuur draag ik de transition beweging een warm hart toe.
Deze beweging biedt een mogelijkheid om zelf veranderingen in gang te zetten en zo een antwoord te vinden op de milieu, economische en komende energiecrisis. Wie net als ik het geloof heeft verloren dat overheden en wereldleiders met een adequate en tijdige oplossing komen voor deze 3 problemen kan nu zelf aan de slag.
De oplossing moet nu kennelijk komen van ondernemers en mensen die op lokaal niveau actie ondernemen.

Het was een leuke ervaring om in Makkinga in Friesland deel te kunnen nemen aan een zelfbouw weekend voor thermische zonnecollectoren georganiseerd door de Stichting Lokaal Ideaal Makkinga.
Teneinde maatschappelijke antwoorden te vinden op de effecten van de wereldwijde transitievraagstukken, stelt SLIMmakkinga zich tot doel om het transitieproces in de breedste zin en uitgesproken bottom-up op gang te brengen, te voeden en uit te dragen. Verschillende enthousiaste vrijwilligers maken dit project mogelijk maar ook bouwbedrijf Veenstra in het dorp draagt een steentje bij door een prachtige werkplaats steeds voor een weekend ter beschikking te stellen. Het zelfbouwen wordt gecoördineerd door Roel van Rossem en Eric Schrauwen. Na het bouwen in Makkinga gaat men nu ook op locatie bouwen.
De Stichting heeft ook andere interessante projecten opgestart o.a een permacultuur dorpstuin waar heerlijk voedsel wordt gekweekt.

Het was een inspirerend weekend ook omdat er een kleurrijk gezelschap van ondernemende gelijkgestemde deelnemers in teamverband aan de slag ging om een twintigtal thermische zonnecollectoren te bouwen.






Wie nu denkt dat deze initiatieven geen zoden aan de dijk zetten moet zich realiseren dat het een groeiende beweging is maar dat er toch al mooie resultaten zijn behaald.
Tot 2006 werd in Zuid Tirol in Italië 33.000m² collectoroppervlak zelf gebouwd. Daarmee wordt een jaarlijkse opbrengst van benutbare energie behaald van ongeveer 15.180.000 kWh.
Wanneer al de energie die hierdoor sinds 1990 is gewonnen wordt opgeteld dan komen we uit bij ongeveer 128.300.000 kWh. Dit voorkomt jaarlijks een uitstoot van ongeveer 36.000 ton schadelijke stoffen in de lucht door verbranding van extra lichte stookolie.

4 collectoren gaan mee naar Frankrijk, een volgende stap om in Denault zo veel mogelijk zelf te voorzien in de energiebehoefte.