zondag 24 juni 2012

20. Permacultuur

bijgewerkt 12-2-2018

Permacultuur is ontstaan eind jaren zeventig is in de eerste plaats praktische en theoretische kennis om een productieve leefomgeving te ontwerpen waarbij voorzien wordt in producten voor de mens zoals voedsel, brandstof en bouwmaterialen zonder de belangen van de ecologie en biodiversiteit van die leefomgeving uit het oog te verliezen. Het belangrijkste uitgangspunt dat Bill Mollison en  David Holmgren hadden was om te ontwerpen met de natuur en een natuurlijk ecosysteem als voorbeeld te nemen.

Iedereen kan met permacultuur als ontwerptool aan de slag of het nu gaat om het inrichten van een kleine tuin op een balkon tot grootschalige projecten zoals het vergroenen van woestijnen.

Door zoveel mogelijk elementen in een ontwerp te plaatsen zodat ze met elkaar in verbinding komen ontstaat een duurzaam, veerkrachtig en productief systeem om voedsel te produceren. Een boeiend proces dat heerlijke producten oplevert.

De belangrijkste basis principes die bij het ontwerpen worden gevolgd.

Neem de tijd voor langdurige observaties en interactie met de natuur, vang energie op en probeer haar vast te houden (cyclisch), zorg voor opbrengst, pas zelfregulatie toe maar elimineer belemmerende factoren zodat systemen goed kunnen functioneren, gebruik duurzame hernieuwbare hulpbronnen, produceer geen afval, ontwerp eerst patronen later de details, integreer elementen en maak gebruik van de synergie, gebruik lokale bronnen en kleine en langzame oplossingen, gebruik en waardeer diversiteit, gebruik randen en overgangsgebieden, ga creatief en positief om met veranderingen.

  



Op grote schaal biedt Permacultuur ook een antwoord op de vraag hoe de transitie te maken naar een milieuvriendelijke economie naar duurzame systemen voor land- bos- en tuinbouw en een duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen.

Daarnaast is permacultuur ook een ethisch systeem.
Zorgdragen voor de aarde, de mensen en overvloed delen zijn drie ethische principes die aan de basis liggen van Permacultuur.

We zijn als mens onderdeel en geen meester van het natuurlijke systeem waarin we leven. Alles staat met elkaar in verbinding. Hoe we ons vervoeren, wat we eten, welke baan we nemen , bij welke bank we onze geldzaken regelen hebben uiteindelijk allemaal invloed op hoe de wereld er uit zal zien voor ons maar ook voor ons nageslacht. Dit besef legt de verantwoordelijkheid bij ons handelen als consument, we hebben een keuze en dat is prachtig.

Permacultuur stelt je in staat meteen zelf iets aan een aantal wereldproblemen te gaan doen.
Een hele lange reeks van eenvoudige maatregelen zijn er te nemen om beter met die leefomgeving om te gaan. Op het gebied van voedsel vervoer, wonen en werk zijn er tal van mogelijkheden om zelf in actie te komen. Wie een hele reeks van die kleine of grote maatregelen neemt binnen deze belangrijke sectoren in een mensenleven zal permacultuur niet enkel en alleen als ontwerptool zien maar een levensstijl en visie ontdekken die productief is en respectvol met de natuur en haar eco- en sociale systemen omgaat.

meer informatie ; (lijst wordt nog aangevuld )


BOEKEN
Permaculture, A Designers Manual. Bill Mollison. ISBN 0-908-228-01-5
The earth care manual. Patrick Whitefield ISBN 978 1 85623 021 6
Tuinen van overvloed. Fransje de Waard ISBN 978 90 6225 508 6
Sepp Holzer's Permaculture.Sepp Holzer ISBN978-1-60358-370-1
Herstellende Landbouw. Mark Sheppard ISBN 978-90-6224-533-8

FILMS/DOCS

VPRO Tegenlicht groene goud deel1 
VPRO Tegenlicht groene goud deel 2
3 TED talks over permacultuur                                                                                                     waarom we ons systeem moeten veranderen


LINK
Permacultuur Nederland http://www.permacultuurnederland.org/wp/
World wide permaculture Network http://permacultureglobal.com/
David Holmgren http://holmgren.com.au/










Geen opmerkingen:

Een reactie posten