woensdag 13 maart 2013

36. lentesignalen

 

 

Veel mensen zijn vannacht in noord Frankrijk in het verkeer op de A1 gestrand en hebben noodgedwongen moeten overnachten in de auto gedurende de vrieskoude nacht. De winter laat zich nog gelden.

Een paar dagen eerder zagen we de eerste citroenvlinder door Denault fladderen, hommels, onze bijen die voor het eerst weer met een gele broek naar huis kwamen, de eerste voorzichtige zang van merel, roodborst en winterkoning, roffelende spechten, wilgenkatjes, sleutelbloemen, boshyacinten die door de bodembedekking priemen, trekkende padden en nog wat eerder losse groepjes rode wouwen op hun gemak op weg naar het noorden.
Majestueuze kraanvogels die in v formaties overtrokken en met hun getrompetter aankondigden, DE LENTE IS IN AANTOCHT. Prachtig al die reacties in de natuur op het lengen van de dagen en een beetje meer zonnewarmte. De lange termijn studie van deze jaarlijks terugkerende natuurverschijnselen in relatie tot het klimaat wordt fenologie genoemd. Onderzoek dat ecologische veranderingen in beeld brengt.

Een Nederlands fenologisch onderzoeksproject is De Natuurkalender, een initiatief uit 2001 van het radioprogramma Vroege Vogels en de leerstoelgroep Milieusysteemanalyse van Wageningen University and Recearch Centre. Eerste en laatste waarnemingen kunnen er worden doorgegeven tevens een prachtige manier om, ook door alle meldingen die binnenkomen en de meerdaagse verwachtingen van planten, vlinders en libellen de natuur nog beter te kunnen volgen.

Voor wie de trek van kraanvogels wil volgen of waarnemingen door wil geven;
 http://champagne-ardenne.lpo.fr/grues/point_sur_la_migration.htm
 http://www.grus-grus.eu/






Geen opmerkingen:

Een reactie posten