bijgewerkt 23-11-2013
Bij het schrijven van het vorig Blog wist ik nog niet dat ik beter ook de fruitboomstammen had kunnen kalken. Doordat de fruitbomen zijn ingepast in een permacultuurplan en omringd zijn door struiken nam ik aan dat de stammen niet beschermd hoeven te worden. Dat de vorstschade enorm kan zijn is te lezen op www.nu.nl In februari 2012 heeft de vorst in de fruitteelt in Nederland alleen al voor maar liefst 85 miljoen schade veroorzaakt.
Schade kan optreden doordat bloesem of kleine vruchten bevriezen maar ook de bomen kunnen schade oplopen.
Tijdens koude dagen kunnen er spanningen in de stam ontstaan wanneer de fruitboomstammen (natuurlijk aan een zijde) worden beschenen door de zon, het effect de bast laat los en de boom is kwetsbaar en vatbaar voor schimmelinfecties.
Door de stammen te witten worden de zonnestralen weerkaatst waardoor de schors minder sterk opwarmt. Daardoor wordt tevens voorkomen dat de fruitbomen vroeg uitlopen bij de eerste lentezon en vorstschade oplopen.
Witten of kalken om vorstschade te voorkomen kan met een mengsel van witkalk in de periode Oktober - November evt. te herhalen in februari.
Het volgende recept is ruim voldoende voor zo'n 15 middelgrote bomen.
Meng 3 kg verse koemest of 0,5 kg gedroogde koemest met water tot een smeerbare massa.
Vervolgens wordt hierin 1 kg leem of klei (betoniet) gemengd (verfmenger op de boormachine is erg handig), met daarbij 5 kg zeewierkalk voeg water toe tot de gewenste smeerbaarheid is bereikt en smeer het mengsel met behulp van een kwast op de stam. Het mengsel heeft door de mest nog een wat groene kleur maar wordt na een paar dagen wanneer opgedroogd wit.
Maar wat te doen wanneer er toch schade is veroorzaakt.
De beschadigde bast heb ik met behulp van en scherp mes voorzichtige weggenomen en de kale droge stam twee maal bedekt met een wondbalsem (Baume Pelton). Tussen de eerste en tweede behandeling heb ik voldoende tijd genomen om de eerste laag wondbalsem goed te laten drogen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten