Dit jaar ben ik gestart met een wormenbak waarin keukenafval verwerkt wordt tot wormencompost. Rauwe groente en fruitresten, eierdoosjes, koffiefilters, theezakjes, eierschalen, gesnipperd karton wat papier en af en toe wat gemaaid gras gaan de bak in.
We hebben al een grote composthoop waarom dan ook nog een wormenbak ?
De wormen zetten keukenafval snel en volledig om tot een zeer rijke edele compost het eerste product . Wormen of vermicompost is zeer rijk aan nuttige micro organisme, N,P,K spoorelementen, enzymen en mineralen die het bodem en plantenleven een boost geeft.
Het compostsap of percolaat het tweede product ,wordt opgevangen in een emmer onder het bad en verdund met water in een verhouding 1:10 gebruikt als zeer goede vloeibare meststof voor je planten. Ik gebruik het bij zaailingen.
Van een gedeelte van de compost maak ik compostthee daar schrijf ik nog een artikeltje over maar dat is het derde product.
Verder worden onze kippen graan, biologische legkorrels en groenvoer en worden bijgevoerd met wormen uit de bak en daar worden ze blij en gezond van en dat is de vierde goede reden voor een wormenbak.
Hoe te beginnen ?
Het is belangrijk om te starten met strooiselwormen ofwel tijgerwormen (Eisenia fetida). Je kunt ze vinden in een gezonde composthoop. Wormen die worden verkocht als visaas zijn ongeschikt.
De compostwormen verwerken als ze het naar hun zin hebben per dag hun eigen gewicht aan organisch materiaal. Daarvoor moet de massa niet te nat maar vochtig zijn en afgedekt worden, wormen houden niet van licht.
De temperatuur is ook van belang, wormen worden actief tussen de 15C en 25C, wordt de temperatuur lager dan 10 C dan worden ze inactief en ze sterven bij een temperatuur lager dan O C en hoger dan 30 C.
Er zijn prachtige systemen te koop die goed functioneren maar het kan ook eenvoudiger. We hadden nog een beschut plekje in de tuin en hebben een oude kunststof badkuip op een paar stenen gezet. Dit pierenbadje werd zo geplaatst dat de bodem goed afwatert. De stop verwijderd en een gaasje geplaatst op de afvoer en de bodem bedekt met een laagje grint worteldoek en 5 cm biologisch stro.
Daarop hebben we een stuk of acht emmers half verteerde compost met wormen uit de composthoop omgekeerd (de compost niet teveel uit elkaar werken). De compost ook weer met een laagje biologisch stro bedekt samen met wat stukken karton. Daarop hebben we een paar emmers vers keukenafval verspreid en dat alles afgedekt met enkele lagen dik karton.
Het karton tillen we even op wanneer nieuw vers keukenafval wordt gestort.
Als het extreem heet en droog werd in de zomer heb ik de compost met wat regenwater begoten, rondom het bad hebben we wat stro en karton geplaatst, de wormen hebben zo de zachte winter 2013/2014 overleefd. In een hele koude winter stierven veel wormen, toen heb ik in het voorjaar nieuwe wormen toegevoegd uit de composthoop. Het is dus zaak om af en toe eens te checken hoe het ervoor staat verder heb je er niet veel omkijken naar.
Het is belangrijk om het keukenafval goed te doceren, te veel keukenafval is een probleem dus oppassen dat de wormen niet worden overvoerd, als dat dreigt te gebeuren dan gaat het keukenafval naar de composthoop.
Ik meng af en toe wat stukken karton of wat stro tussen het verse keukenafval en dek daar het materiaal mee af. Sommige wormkwekers geven af en toe een beetje gesteentemeel, de kleine fracties helpen de wormen om het organisch materiaal te verwerken. Grote stukken zoals stronken van kolen wat klein snijden helpt het verteringsproces. Citrus en uienschillen kunnen volgens sommige wormenkwekers beter worden vermeden. Ik eet biologisch fruit en gooi citrusschillen met mate gewoon in de bak. Zorg voor variatie in het aanbod.
Wormen scheiden en compost oogsten.
Is het proces bijna zover dat je wormen of compost kunt gaan oogsten, stort dan een tijdje alleen nog aan een kant van de wormenbak vers materiaal zo ontstaan er twee zones een met wormencompost en een met vers materiaal waar de wormen zich verzamelen.
Je zou kunnen overwegen om de bak door een geperforeerd schot in twee zones te verdelen dat zou het makkelijker maken om je compost te oogsten. Verder is het van belang de vochtigheid en temperatuur in de gaten te houden, bescherm de wormen met stro en karton tegen koude en dek de bak af met een zeiltje bij overvloedige neerslag in de herfst en winter.
vermicompost oogsten in een kant en klaar systeem.
https://www.youtube.com/watch?v=uuklmXODrGU
Een interessant filmpje over de functies die verschillende wormen vervullen.
https://www.youtube.com/watch?v=hSyX8g1V3bc
Hier is het effect van al die wormenactiviteit mooi te zien
https://www.youtube.com/watch?v=n9Mnf9ysNSs&nohtml5=False
Geen opmerkingen:
Een reactie posten