zondag 29 mei 2016

79. Rabarberjam met sinaasappel




Altijd weer een leuk moment om de eerste rabarber te kunnen oogsten. Deze groente van Aziatische oorsprong wordt al duizenden jaren als medicinale plant gebruikt en is in die hoedanigheid door Engelse apothekers naar Europa gehaald tenminste dat was de bedoeling maar in plaats van Rheum palmatum kregen de apothekers Rheum rhaponticum in handen minder geschikt voor de beoogde medicinale toepassing maar gelukkig ontdekte men later de culinaire eigenschappen.

Vroeger heb ik eens zaailingen van deze overblijvende groente geplant maar de stelen waren van slechte kwaliteit, slap en kort daarom heb ik nu gekozen voor een soortechte cultivar het ras Frambozenrood.
Dit tweede jaar geniet ik al van prachtige gezonde planten en een overvloedige oogst. Rabarberplanten staan liever niet te nat en niet te droog en gedijen het beste in een humus- voedselrijke bodem ,daarom krijgen mijn planten na de winter en na de oogst een bemesting van gecomposteerde stalmest (niet op het hart maar rond de wortelstokken) en de bodem van het verhoogde plantbed een mulch van karton en stro.

Geoogst kan er worden tot de langste dag. Hoe rijper deze groente is hoe zuurder de smaak zal zijn. De stelen worden onderaan vastgepakt en een kwart slag gedraaid dan trek je de steel los. Beter niet met een mes oogsten er blijven dan stukjes steel achter die kunnen gaan rotten met het risico dat de plant wordt aangetast. Ik oogst eenmalig en laat per plant zo 'n 6 stelen staan. Het grote blad kan na de oogst het beste snel verwijderd worden om verdamping en het slap worden van de stelen te voorkomen.
Het blad dat veel oxaalzuur bevat kan gebruikt worden om er een spuitmiddel van te maken tegen bladluis rupsen en koolvlieg.
Snijd daarvoor 1 kilo rabarberblad aan smalle stroken en kook het 20 minuten in twee liter water. Zeef het wanneer het is afgekoeld en voeg een eetlepel groene zachte zeep toe. Verdun het 1 op 4 delen water.

Rabarber smaakt erg lekker in combinatie  met citrus, vanille, gember, munt, kaneel, anijs, aardbei en engelwortel en is eenvoudig te bereiden. Het resultaat een verrukkelijke moes, chutney of  jam van de jonge stelen of gelei van de taaiere oudere stelen voor op een croissant of als vulling voor een heerlijk tarteletje.
Er zijn ook meer avontuurlijke recepten met rabarber te vinden zoals in soepen van kikkererwten, pastinaak of spinazie of in een gerecht met gebakken of gerookte makreel .
Kijk maar eens wat voor lekkers David, Luise & Elsa van The Green kitchen stories bedenken met rabarber http://www.greenkitchenstories.com/?s=Rhubarb&searchsubmit=Find

De naam Frambozenrood zegt het al, deze rabarber heeft rode stelen is wat minder zuur dan de groene rabarber rassen die wat meer oxaalzuur en appelzuur produceren.



Tot slot een simpel maar lekker recept voor rabarberjam.
1 kg schoongemaakte rabarberstelen
500 gram geleisuiker
1 biologische sinaasappel
1 biologische citroen

Was de rabarberstelen de sinaasappel en citroen .
Verwijder met een dunschiller de schil van de sinaasappel en snijd in kleine stukjes.
Schil het wit van de sinaasappel en snijd de sinaasappel en Rabarber in stukken en voeg de suiker de stukjes sinaasappelschil en het sap van de citroen toe en meng de massa en laat het mengsel 24 uur op een koele plek staan.

Breng al roerende aan de kook en laat de rabarber ongeveer 20 minuten inkoken  zodat het mengsel dikker wordt. Neem van het vuur en vul de potten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten