vrijdag 16 februari 2018

Restauratie van een broodoven

Veel oude boerderijen in de Morvan hebben een hout gestookte oven waarin vroeger een keer per week het brood maar ook paté en taarten werden bereid.
De tweede boerderij, gebouwd ergens rond 1865, die we in Denault hebben opgebouwd had ooit zo'n oven.  Deze was helaas vervallen tot een hoop stenen. We hebben de oven opnieuw opgemetseld met de oude gebakken hittebestendige tegels die we hebben opgegraven.
De capaciteit van de oven hebben we aangepast.
Origineel had de ovenvloer een diameter van 190 cm dat leek me te groot, we hebben er een oven met een binnendiameter van 90 cm van gemaakt, ideaal voor het bakken van pizza's.

Hier is en linkje naar een website waar ik veel en duidelijke informatie vond o.a. over de verschillende vormen voor ovenkamers.
http://www.broodoven.com/ovenbouw/uitvoering/gewelf/




De oven staat op een soort minikelder hier nog gevuld met grond en puin.



Voor het herstellen van de ovenvloer hebben we tommetjes gebruikt, gebakken tegels die je hier in de Morvan meestal in de oude huizen aantreft. De metselmortel werd samengesteld door alle ingrediënten te zeven en vervolgens 2 delen leem 3 delen metselzand en een deel kalk te mengen met water zodat een stevige specie ontstond. Er mogen geen kiezelsteentjes in de mortel zitten. De tegels werden voor het metselen even in het water gelegd.



De tegels in de koepel maken langzaam een draai van 90 graden. De eerste laag van de ovenwand is horizontaal op de vloer gemetseld de laatste tegels boven in de koepel staan haaks t o v de bodem.


Ik heb gebruik gemaakt van metselzand om de tegels tijdens het metselen te ondersteunen.




De koepel heb ik aan de buitenkant geïsoleerd met twee maal een 5 cm dikke laag stroleem het geeft meer massa en stevigheid aan de koepel.
Alle mortelingrediënten werden weer gezeefd en gemengd; 3 delen leem, 1/2 deel kalk, 1 metselzand en 1 volumedeel gehakseld nat stro (4-6 cm).



Toen de koepel klaar was heb ik een latei aangebracht boven de ovenmond en het metselwerk in de buitenmuur van het huis aangeheeld.


Daarna de behuizing van de ovenkoepel opgemetseld en gevuld met zand.


Het keldertje werd uitgegraven en een vegetatiedakje en deurtjes maken het af.


Binnen kon de ovenmond weer worden geopend en het metselzand kon nu worden verwijderd.



Na een 4 tal weken wachten om het metselwerk rustig te laten drogen hebben we de eerste kleine vuurtjes gemaakt om de oven te harden, verder te laten drogen.


Na enkele maanden werd de oven voor de eerste keer echt heet gestookt, wel weer rustig begonnen met een klein vuur.
Het was na al het werk  fantastisch om te zien hoe de lucht onder werd aangezogen en de rookgassen in het bovenste gedeelte van de ovenmond de oven verlieten en via de schouw werden afgevoerd.
In de ruimte achter de vierkante opening onder de oven werd volgens mijn oude buurman vroeger de as opgespaard. De as werd o.a. in een sok gestopt om de was te doen.



Na wat oefenen kwamen de pizza's zo uit de oven, wat heerlijk  !!!!!!










Geen opmerkingen:

Een reactie posten