zondag 18 maart 2018

takkenrillen aanleggen



Het is altijd weer verleidelijk om de takkenbossen na een flinke snoeiklus te verbranden , fikkie stoken blijft leuk.
De laatste jaren probeer ik het snoeihout een meer duurzame bestemming te geven en maak ik er takkenrillen van.


Met dank aan de zoogdierenwerkgroep Natuurpunt in België
 
Het is een  eenvoudig en goedkope manier om een beschutting voor veel verschillende dieren aan te leggen en ook planten als varens en sommige paddenstoelen kunnen profiteren van een takkenril. De tuin wordt er interessanter door en er worden geen nutriënten afgevoerd of verbrand. Roodborst, heggenmus, winterkoning en merels vinden er voedsel en nestgelegenheid, er schuilen, slakken, muizen, amfibieën en reptielen en als je geluk hebt kiest een egel, bunzing, hermelijn of misschien wel een wezel de takkenril als schuilplaats of onderkomen.
Ook het kleiner leven zoals solitaire bijen, graafwespen, zweefvliegen, kevers maar ook spinnen en pissebedden hebben baat bij takkenrillen. Als je tuin groot genoeg is plaats dan eens een takkenril in de zon en leg er ook een aan in de schaduw zo creëer je verschillende biotoopjes.

Wat tips hoe je ze kunt maken:
zo kun je een takkenril maken
of
zo kun je een takkenril maken

Met de hulp van Jan en Sabine hebben we enkele jaren geleden onder grote belangstelling van de charolais dames een takkenril aangelegd in mijn tuin.
Het oogt wat los door het wijduitstaande snoeimateriaal maar later is het wat aangetrapt en aangevuld met nieuw snoeihout wat nodig is om de takkenril te onderhouden.





Dit mooi rood kelkzwammetje, zeldzaam schijnt, groeit nu aan de basis van een takkenril in mijn tuin. Prachtig toch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten