dinsdag 22 mei 2012

15. Zandhagedis (Lacerta agilis)



Een echte survivor en mooiweerbeest en oer kijk eens naar die kop met die slimme ogen en enorme bek prachtig. Na de winterrust komen ze in actie zodra de lente zich echt laat zien. Na twee vervellingen is het mannetje op kleur en in mei zijn ze helemaal klaar voor de voortplantingsperiode. Ik heb al verschillende paringen gezien en het gaat er nogal direct en ruw aan toe.


Het mannetje bijt het vrouwtje dat bruin gekleurd is in de cloacastreek of staart om te testen of het paringsbereid is, is dat niet zo dan moet ze zich ontworstelen aan zijn greep. Vindt de paring wel plaats dan siddert het vrouwtje en zwiept met haar staart en gebruikt het mannetje terwijl hij zich vastbijt een van zijn twee penissen bij de paring. Zo kan hij het vrouwtje van de zijkant bevruchten en ondervinden ze geen hinder van de lange staart.
Eind mei begin juni worden de eitjes afgezet in legsels van 5 tot 15 eitjes die op een zonnig plaats in de aarde worden begraven. Ik heb helaas wel eens een legsel gevonden op een diepte van zo'n 8 cm in een hoopje leem dat we gebruikten om te voegen. De eitjes zijn 13 x 9 mm en wit. Nu heb ik op ons terrein een paar hoopjes leem op een zonnige plek aangelegd in de hoop dat ze worden gebruikt voor het broedsel.
De warmte van de zon moet het werk doen en afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen  de jongen die meteen zelfstandig zijn van eind juni tot eind oktober uit het ei kruipen .
Tegen de tijd dat het koud wordt graven ze zich in om te overwinteren. Ze kunnen kennelijk zo'n 10 jaar oud worden deze 16 tot 20 cm grote insecteneters, als ze maar oppassen voor de vele predatoren zoals de egel, buizerd, torenvalk en grauwe klauwier. Ik heb het idee dat de steenhopen en de hagen rond de weilanden hier in de Morvan een grote rol spelen in de habitat van deze reptielen, ze vinden er voedsel een plek om te zonnen  en er is altijd beschutting in de buurt bij gevaar.
RAVON meldt op haar site dat het aantal waarnemingen in Nederland sterk is toegenomen, voor meer informatie;

http://www.ravon.nl/Infotheek/Soortinformatie/Reptielen/Zandhagedis/tabid/1382/Default.aspx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten