zondag 20 mei 2012

14. Libellen

In een klein gehucht als het onze is het lavoir de oude wasplaats de enige gemeenschappelijke voorziening. Hier werden vroeger de emmers gevuld met water en naar de boerderij gebracht waar een uitsparing in de muur de voorloper was van onze koelkast.



Op een schuine kant kon de was worden geschuurd. De kinderen vonden in een hete zomer hier wat verkoeling. Het lavoir in ons gehucht was verwaarloosd, half gevuld met zand en stenen en de bodem was lek. Samen met buurman Pierre heb ik het lavoir gerestaureerd. Het wordt gevoed door een bron en er is een afvoer die uitmondt in een soort slootje.



We hebben een mini poeltje gegraven en de afvoer afgedamd waardoor het terrein vernat.
Het is een klein element  maar het is mooi om te zien dat de restauratie een effect heeft op de natuur.

De vegetatie verandert Er is bv nu veel meer moerasspirea te vinden.
Amfibieën zoals kikkers en verschillende soorten salamanders hebben het lavoir ontdekt als kraamkamer maar ook als plek om te overwinteren.
Door de voeding van het relatieve warme bronwater bevriest het lavoir nooit zelfs niet met minus 18 graden. Ook diverse insecten profiteren van deze nieuwe plek, haften en libellen hebben het lavoir al snel ontdekt nadat we ook wat waterranonkel hadden aangeplant larven overwinteren in het lavoir.


Misschien groeit deze larve wel uit tot een korenbout een zuidelijke bronlibel of platbuik, wat een schoonheid.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten