bijgewerkt 3-3-2018
Blauwe oesterzwam (Pleurotus ostreatus) kan op loofhout en stro worden gekweekt. Eind jaren '60 werd deze techniek voor het eerst met succes toegepast in Hongarije, daarbij werd gepasteuriseerd stro gebruikt.
Na de ontwikkeling van hybride rassen in de jaren 90 met een veel sterkere vegetatieve groei werd het mogelijk om de oesterzwammen te telen op stro dat niet wordt gepasteuriseerd. Het graanbroed wordt geënt op oud tarwestro.
Na lang zoeken hebben we een boer gevonden die ons biologisch stro kan leveren. Het bij voorkeur gehakseld stro wordt 10 minuten gedompeld in zuiver koud water (niet gechloreerd).
Het stro laat je uitlekken en dan vul je er laagsgewijs plastic zakken mee. Het beste rendement wordt verkregen bij gebruik van zakken van 40-50 liter. De zakken hoeven niet transparant te zijn.
Zorg dat de hele bodem goed gevuld wordt met stro, druk alles voorzichtig aan. Op iedere laag verspreid je een handvol verkruimeld graanbroed. Wanneer de zak zo laag voor laag gevuld is deze goed sluiten en afbinden met touw of tape. We hebben ook nog een touw in de lengte om de zak geknoopt met een lus waaraan de zakken later kunnen worden opgehangen. Vervolgens maak je met een keukenmes om de 10 centimeter insnijdingen in de zakken van 2 a 3 cm, deze dienen als luchtgaten en later zullen de oesterzwammen daar trosjes paddenstoelen vormen. Vergeet niet ook wat openingen in de bodem te maken zodat overtollig water weg kan stromen.
Plaats de zakken 3 weken afgedekt met een laken als bescherming tegen insecten in een ruimte van rond de 20 C. Dit mag in deze periode een donkere ruimte zijn. Het witte mycelium zal zich in deze periode ontwikkelen, het stro zal volledig worden overgroeid.
Let op bij het verplaatsen van de zakken dat het plastic niet loskomt van het substraat, het best voorkom je dit door de zakken bij het transport goed te ondersteunen.
Afhankelijk van de temperatuur oogst je na ongeveer 10/14 dagen de eerste plukrijpe trossen, doe dit zonder steelresten achter te laten om insectenvraat te voorkomen. Ik kon na 26 dagen de eerste paddenstoelen oogsten.
De hoed van de oesterzwam is vers heel smakelijk maar kan ook prima worden ingemaakt.
Om te voorkomen dat het stro verdroogt heb ik een paar keer wat water gegeven tijdens de hete zomerdagen.
Na een aantal vluchten die om de 4 a 5 weken verschijnen is het substraat uitgeput en de groei van de oesterzwammen gestopt. Het gedeeltelijk afgebroken stro is echter nog wel zeer geschikt als voedingsbodem voor de teelt van de bietenputzwam of blauwplaatstropharia (Stropharia rugosa-annulata) en kan als strooisellaag in de tuin worden aangebracht.
Voor de aanschaf van broed en meer informatie; www.mycobois.be
https://www.homegreen.nl/paddestoelen-kweken-op-stammen
Geweldig informatief en duidelijk engelstalig boek ;
The essential guide to Cultivating Mushrooms by Stephen Russell
ISBN 978-1-61212-146-8
Waar zou ik de beschrijving kunnen vinden om oesterzwammen in te maken (wecken) Mijn vragen zijn vooral welk vocht bijgieten in de bokalen, wecktijd en temp. , klopt mijn vermoeden dat ze gewoon rauw in de bokaal mogen en dan wecken? Mvg, christophe
BeantwoordenVerwijderenDag Cristophe
VerwijderenDit recept voor het inmaken van 250 gram schoongemaakte (gewicht zonder stelen) oesterzwammen heb ik van een vriend gekregen en bevalt goed. De stelen zijn erg hard om zo te eten maar geven wel smaak af aan een bouillon.
Inmaken oesterzwammen.
Kook de oesterzwammen (zonder stelen en harde stukken) 10 minuten in water met enkele eetlepels inmaakazijn. Giet de oesterzwammen af. Leg de paddenstoelen in een schone weckpot. Breng 2 dl inmaak azijn aan de kook met 2 tenen knoflook, 5 peper korrels, 5 jeneverbessen, 2 laurierblaadjes, takje rozemarijn, halve theelepel mosterdzaad en een theelepel zout. Laat alles 5 minuten koken.
Giet de kruidenazijn op de oesterzwammen in de weckpot zodat ze helemaal onderstaan, vul evt. aan met azijn. Sluit de pot goed af en steraliseer ongeveer 10 minuten in een pan met kokend water.
Bewaar op een donkere koele plaats.
Als alternatief kan een milde kruidenazijn worden gebruikt zoals een dragonazijn of kies een goede kwaliteit wijnazijn.
Hallo,
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor de tips. Ik heb net een wasmand meegenomen die iemand bij het vuil had gezet. Die wil ik gaan gebruiken om zwammen in te kweken. Ik heb daarbij nog twee vragen: vanaf wanneer (welke maand) kan ik beginnen met buiten kweken? En moet ik na het aanbrengen van het stro+broed de wasmand nog afsluiten met een plastic zak? Alvast hartelijk dank. Groet, Albertjan
Dag Albertjan
Verwijderensorry voor de late reactie.
Na het enten plaats je de wasmand 3 weken afgedekt met een laken in een warme ruimte met een temp van 18-22 C. Daarna plaats je de wasmand in het licht. Zodra de temperatuur tussen de 8 en 15 C is kun je buiten kweken.
Ik zou wel een plastic zak in de wasmand plaatsen en die insnijden.
Dit voorkomt dat het stro teveel uitdroogt.
Veel succes en vriendelijke groeten vanuit de Morvan
Hans