De kasten zijn in november 2012 gekocht we konden toen geen invloed meer uitoefenen op het inwinteren van de bijen.
We hebben afgelopen winter en lente 2013 zeven van de veertien volken verloren. In juni hebben we twee zwermen wilde bijen in nieuwe kasten kunnen lokken. De teller staat weer op 9.
De staat van de kasten was niet al te best. We hebben inmiddels wat nieuwe kasten en een aantal kasten opgeknapt.
We moeten nog veel leren als beginners maar het is interessant en fascinerend om met de bijen te kunnen werken en ze te kunnen volgen.
Behalve de natuurlijke gevaren zoals slechte weersomstandigheden, ziekten en parasieten, hebben de bijen andere gevaren te trotseren zoals verlies van bloemenrijk leefgebied en chemische middelen om gewassen te behandelen. Gelukkig maken steeds meer instanties zich zorgen en gaan tot actie over met het doel de bijen beter te beschermen.
In een artikel van Greenpeace las ik dat een enkele maïskorrel met slechts 0,5 mg van het bestrijdingsmiddel Clothiadine 80000 bijen kan doden.
Dat het zover kan komen dat bijen in een groot gebied uitsterven werd duidelijk bij het zien van de Zwitserse documentaire More Than Honey van Markus Imhoof. In een aantal streken in China zijn de bijen al uitgestorven en daardoor moeten de appelbomen nu door mensen worden bestoven.
Hopelijk worden als eerste de néonicotinoides bestrijdingsmiddelen die 100 keer giftiger zijn dan andere insecticiden onmiddellijk verboden en gaan we inzetten op een transitie naar een voedselproductie die respectvol met het natuurlijk systeem omgaat.
4000 groente en fruit variëteiten die in Europa worden geproduceerd zijn afhankelijk van bestuiving door insecten. Van de 100 gewassen die 90 % van het voedsel voor de wereldbevolking leveren zijn er 72 afhankelijk van bijen. Daarnaast is ook bijna 90% van alle wilde planten afhankelijk van de bestuiving door insecten. Goed gekozen toch die titel More than Honey.
http://greenpeace.fr/rapport-abeilles
http://www.morethanhoneyfilm.com/
http://www.permaculture.org/nm/index.php/site/beekeeping_permaculture
Geen opmerkingen:
Een reactie posten