zondag 20 oktober 2013

45. Zelf shiitake kweken



Vorig jaar mei heb ik enkele eiken- en beukenstammen geënt met entpluggen met shiitakebroed (Lentinuda edodes). Harde houtsoorten zoals eik, beuk, noot en kastanje zijn geschikt voor de kweek van dit heerlijke zwammetje. Een mooie paddenstoel en een populair ingrediënt in de Aziatische keuken met ook nog eens een hoge voedingswaarde en tal van geneeskrachtige eigenschappen. Verder is het mooi dat dit heerlijk geurend zelf te kweken paddenstoeltje net als eekhoorntjesbrood gedroogd nog smakelijker is dan de verse exemplaren, handig wanneer de oogst overvloedig kan zijn. Er wordt beweerd dat de meeste op substraat gekweekte shiitakes of eikenzwammen een minder goede smaak hebben dan de op stammen gekweekte paddo's.
Om de groei te activeren heb ik de stammen enkele dagen in een regenton ondergedompeld. Twee dagen later groeide de eerste kleine hoedjes door de bast. Het is morgen tijd voor de eerste oogst, de doorgroei duurt 14 tot 16 maanden daarna kan 4 jaar bij een intensieve kweek of 8 jaar bij een extensieve oogst worden geoogst.
Broed is oa te bestellen bij;
mycobois

homegreen 

groene takken

Vreeken's zaden

Zelf kweken is erg leuk en een mooie aanvulling op de door ons in de natuur gevonden eetbare paddenstoelen.
Zo komen we af en toe thuis na een paddojacht in het bos met een mooie buit bestaande uit verschillende soorten boleten, stekelzwammen, inktzwammen, parasolzwammen, cantharellen of met een beetje geluk een joekel van een sponszwam.

 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten