Deze rocketstove moet straks in korte tijd een watervat met 150 liter water verwarmen met een klein maar heftig vuur waarbij de temperatuur kan oplopen tot 800 -1000 graden. In die watermassa wordt de warmte wisselaar een lange spiraalvormige koperen waterleiding geplaatst. Het water in die leiding komt niet rechtstreeks in contact met het water in het vat. Als brandstof worden droge twijgen (sticks) en afvallatjes gebruikt. Er zijn talloze toepassingen mogelijk. Een rocketstove kan ook in huis in combinatie met een oliedrum of vloer- of wandverwarming worden gebruikt als broodoven, campingkookset of fornuis in een buitenkeuken.
Het rocketstove ontwerp kenmerkt zich door simpele techniek, lage kosten, door de zeer goede verbranding wordt een hoog rendement gehaald met nauwelijks vervuiling.
Belangrijke ontwerpprincipes zijn; de diameter van de verbrandingsruimte en de schoorsteen verhouden zich 1 : 1,5 en de lengte van de verbrandingsruimte en lengte van de schoorsteen verhouden zich 1:3. Het is zaak de verbrandingsruimte niet te groot te maken, In onze rocketstove is de verbrandingskamer ongeveer 10 cm en de pijp 15cm. Het watervat mag in verband met explosiegevaar niet worden afgesloten.
We zijn gestart met graven van een gat tot de gele aarde, daarin een betonnen fundering (100 x 55x en 15cm dik) gestort waarop we een dag later een sokkel (lxb 90 x 45cm) hebben gemaakt van beton en natuursteen zo dat die net boven het maaiveld uitsteekt. In de fundering hebben we meteen 3 metalen poten gestoken die straks het watervat boven de rocketstove gaan dragen.
Voor de poten hebben we restmateriaal gebruikt, hoekprofielen, waar ik aan de voet een stukje profiel heb gelast om de poten goed in de beton te verankeren. Ze zullen later worden gekoppeld.
De tegels hebben we schoon geborsteld en even in water gelegd. Ze zijn makkelijk met een haakse slijper op maat te maken.
Voor de metselmortel hebben we 1 deel kalk, 1 deel gezeefd metselzand, 1,5 deel gezeefde leem en 0,5 deel cement gemengd met water zodat er een lekkere vette pasteuze specie ontstaat. Alle binnen- en buitenhoeken werden met met dezelfde mortel meteen met behulp van een voegspijker gevoegd.
Ik had nog een reststukje dubbelwandige flexibele kachelpijp, een enkelwandige kachelpijp voldoet ook.
Het metselwerk is nu klaar. We hebben daarna een eenvoudige bekisting om het metselwerk gesteld en daarin lichtgewichtbeton gestort, 100 liter geëxpandeerde kleikorrels (Laterlite) 7,5 liter water en 18 kg cement, zo dat de oven van boven en opzij zo'n 7 cm omhult wordt door het beton.
Dit is een experiment en zorgt hopelijk voor een duurzame isolerende behuizing rond de stookruimte. Vermiculite is ook te gebruiken maar niet altijd makkelijk verkrijgbaar.
Nadat het lichtgewicht beton was gestort hebben we als test even een klein bosje stro gebrand in de verbrandingsruimte van de rocketstove en binnen enkele seconden brandde het vuur als een tierelier, de vlammen werden horizontaal de oven ingezogen met het typische geluid van een goede rocket. Prachtig.
Het resultaat nadat de volgende dag de bekisting werd verwijderd.
De rocketstove laten we nu rustig drogen en uitharden.
Later ga ik het vat en de waterleiding installeren.
Later ga ik het vat en de waterleiding installeren.
Wat een mooie techniek.
BeantwoordenVerwijderenBen benieuwd naar het vervolg.
Succes!!
Super, ben al geruime tijd bezig met een rocket stof maar de juiste methode nog niet gevonden, en daar bedoel ik mee wat ik begrijp en kan doen! Ik ben erg benieuwd naar het vervolg!
BeantwoordenVerwijderenHartelijk dank dat je dit hebt gedeeld, warme groet Dick