Bijgewerkt 2-11-2014
Heel enthousiast ben ik over nieuwkomers klaverzuringknol ofwel Oca (Oxalis tuberosa) en knolcapucien ofwel Mashua (Tropaeolum tuberosum). De planten hebben het na een aarzelende start prima gedaan, en dat in 2013 een jaar met veel extreme weersomstandigheden.
Mooie planten ook, vooral de knolcapucien is een sieraad in de tuin wanneer vanaf september de oranje trompetbloemen verschijnen. Oorspronkelijk komen deze knolgewasjes uit het Andesgebergte en worden daar al duizenden jaren gegeten.
Deze makkelijke planten produceren eetbare knolletjes laat in het groeiseizoen, dus zo laat mogelijk oogsten maar oppassen voor vorst. Ook het blad en jonge stengels kunnen worden gegeten, gekookt als spinazie of rauw. De bloemen van de knolcapucien zijn ook eetbaar en zeer decoratief in een salade.
De knolletjes zijn verrassend lekker, zowel rauw, gekookt , kort gebakken of gepoft. De knolletjes van de klaverzuringknol waren fruitig een beetje zoet heerlijk fris van smaak. Ik las dat het hoge gehalte aan oxaalzuur erg smaakbepalend is en dat het oxaalgehalte en daarmee de smaak van zoet naar bitter kan variëren. Als de knolletjes na de oogst enkele dagen aan zonlicht worden blootgesteld of worden gekookt dan verdwijnt de bittere smaak.
De lekkere pittige knolcapuciensmaak zit een beetje tussen tuinkers, Oost-Indische kers en rettich in, heerlijk gesnipperd in een salade. Echte aanraders.
Ulluco of Papa Lisa 'Long Yellow' een derde nieuwkomer uit Zuid Amerika was het eerste jaar geen succes, een slechte opbrengst net genoeg om het dit jaar nog eens te proberen. https://www.vreeken.nl/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten