Vorig jaar ben ik in La Manille begonnen om de boomgaard uit te breiden met fruitbomen en bessenstruiken.
Dit jaar wat meer aandacht voor nieuwe meerjarige groente gewassen te beginnen met de koning van de groente.
Al eens eerder heb ik asperges opgekweekt uit zaad, dat was een erg lang proces daarom nu 24 asperge klauwen gekocht van 2 jaar oud. Ze kunnen worden geplant in maart april , in de natuur groeien ze in de duinen, dus liefst planten in een zand of lichte zandleemgrond. De asperge is tweehuizig de mannelijke planten produceren zo 'n 25 % meer stengels, vrouwelijke (de besdragende) planten worden meestal verwijderd. Er zijn witte, groene, paarse en ook nog de onechte groene asperges de zg faux verts die in zuid Frankrijk worden geteeld, half groen half wit. De verschillende asperges hebben allemaal een eigen teeltwijze. Twee variëteiten heb ik gekozen; de paarse Asperge Burgundine pourpre de saison en de witte Asperge super Argenteuil Angela.
Het is belangrijk de plek voor het aspergebed zorgvuldig te kiezen, ze zullen de komende 10/12 jaar deze plaats innemen. Als er eerder asperges zijn gekweekt op die locatie dan is ze ongeschikt, een tweede ronde aspergeteelt op de zelfde plaats is kansloos zonder grondontsmetting. De bodem raakt bij de eerste teelt nl besmet met een schimmel die zeker 20 jaar in de bodem blijft ,bij een volgende aspergeaanplant zullen de wortels door deze schimmel worden aangetast .
De oriëntatie van het bed is het best noord zuid zodat beide zijden van het bed gelijkmatig worden opgewarmd. Voor de aanleg van het aspergebed voor de paarse asperges heb ik de instructies gevolgd op de verpakking van de planten.
Een voor werd uitgespit van 40 cm breed en 15 cm diep. Op de bodem van de voor heb ik de nodige kalk en compost verspreid (4 kg per m2) en met de spitriek de bodem los gespit. Asperges hebben vooral behoefte aan kalium teveel stikstof zorgt kennelijk voor een opbrengst- en kwaliteitsvermindering.
Vervolgens de aspergeklauwen, in het Frans griffes enkele minuten in een emmer met regenwater gezet en heel voorzichtig op zo'n 30 cm van elkaar uitgeplant op een klein hoopje aarde zodat de wortels mooi verspreid en de neuzen , de groeipunten, allemaal in de zelfde richting stonden, noord of zuid (anders groeien de planten na een aantal jaar naast het bed). De aspergeklauwen werden vervolgens met slechts 2 a 3 cm rulle aarde bedekt.
In de loop van deze eerste zomer zal ik de voor verder vullen met rulle aarde en een mulch van gazonmaaisel
zodat de klauwen ongeveer 15 cm worden bedekt. De komende twee jaar zal ik het bed onkruid vrijhouden de stengels aanbinden en wanneer ze aan het eind van de herfst geel verkleurd zijn ga ik ze een paar cm onder het bodemoppervlak afknippen.
Vanaf het derde jaar worden de paarse asperges met aarde bedekt, tot zo'n 5 cm boven het maaiveld.
Voor de witte asperges volg ik de instructies in mijn moestuinbijbel het Velt Handboek Ecologisch tuinieren.
De Asperge super Argenteuil planten worden eind maart in twee etappes bedekt met aarde zodat er een rug ontstaat 20 cm boven het maaiveld met een basis van 50 / 60 cm die naar boven versmalt tot 35 cm. De aarde wordt mooi gladgestreken met een spade of een jutezak gevuld met wat aarde die over het bed wordt gesleept. Door de barstjes in het gladde oppervlak is dan goed te zien waar de eerste asperges boven zullen komen.
En dan eindelijk na heel lang wachten kan er worden geoogst misschien al eind maart anders in de maand april. Ook weer niet te gretig slechts 3 tot 4 stengels per plant. 10 dagen na de oogst wordt het verhoogde bed weer voorzichtig tot het maaiveld afgebroken, behalve rond de stengels daar laat je wat aarde zitten. De planten kunnen nu aansterken voor het volgende seizoen en krijgen een compostgift.
Het vierde tot twaalfde jaar wordt het verhoogde bed weer aangelegd en er kan dan meer en langer worden geoogst nl tot 24 juni.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten