zondag 6 augustus 2017

eco shelter

 update 6-12-2020

Met de geweldige hulp van verschillende helpers hebben we een ecologische shelter gebouwd in mijn achtertuin die dient als gezellige slaapruimte voor gasten. Het is een constructie van natuurlijke materialen eenvoudig zelf te maken. Ik heb het zo ontworpen dat het ook onder extreme weersomstandigheden een comfortabele slaapplek is.
Voor het frame heb ik chevrons (63 mm x 75 mm ) gebruikt, behandeld hout dat we nog eens geschilderd hebben met ecoleum. Het dragende gedeelte is 40 cm ingegraven, de gaten zijn gevuld met wat beton.




Om het frame te kunnen vlechten met bamboe, wilg, hazelaar en vlier heb ik in het midden tijdelijk een mal / stut opgezet .




Door de vloer in de balkjes werden gaten geboord van ongeveer 8 cm diep  waarin de dragende takken van het frame werden gestoken.






Het glas van oude wasmachinedeurtjes doet dienst als raampjes, ik heb ze met een duurzame kit op watervast multiplex gelijmd.








We hebben het frame aan de binnen en buitenkant  voor een eerste keer gestuct met een mortel van 1 deel kalk 1 deel metselzand en 2 delen gezeefd leem met kort gehakt stro.
Toen dat droog was, hebben we de binnenzijde gestuct met een dun laagje natuurlijke gips, de buitenzijde hebben we afgewerkt met een mortel in dezelfde verhouding als de eerste keer alleen nu zonder stro en alles nog eens fijner gezeefd. Nadat de finishlaag was opgezet zowel met de gips als de leemmortel ontstonden er veel kleine scheurtjes die hebben we weggewerkt door met een natte handveger het oppervlak steeds te borstelen tijdens het droog/uithardingsproces.


Na een droogtijd van maanden hebben we de shelter geschilderd met een natuurlijke minerale verf van Keim en afgewerkt met topseal ook van Keim, prijzig maar een geweldig product.

De vloer werd nog geïsoleerd met gasbeton en in het dak is een opening gemaakt die dienst doet als beluchting.


Helaas is de constructie na enkele jaren gaan werken toen we in een strenge winter de shelter s'nachts verwarmde, de grote verschillen tussen buiten- en binnentemperatuur zorgde voor een aantal scheurtjes in het pleisterwerk. Om dit euvel te verhelpen heeft Biru de shelter beplakt met stukken dunne textiel,als lijm werd er flevopol gebruikt. Maren heeft de shelter geschilderd en prachtig gedecoreerd, daarmee was dit probleem prima opgelost.
 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten