zondag 22 april 2018

Klimaatdoek in de moestuin


update.8-12-2020                                                                                                                                                                                                  
Iedereen die het gras wel eens maait kent het wel. Het gras onder de ligstoel of tafel heeft geprofiteerd van de bescherming die de tuinmeubels boden, minder wind en extreme temperaturen en een hogere vochtigheid boden het gras de ideale groeiomstandigheden.
Door klimaatdoek te gebruiken zijn die ideale groeiomstandigheden snel in de tuin te realiseren.
Het doek heeft verschillende voordelen ten opzichte van plastic voor bv tunnels. Het doek is niet helemaal dicht daardoor kan neerslag de planten bereiken en blijft er een beetje ventilatie mogelijk waardoor de temperaturen wat milder zijn. Ook is de constructie niet zo kwetsbaar omdat de wind er minder vat op heeft.
Ik heb tunnels gemaakt boven mijn gescheurde jonge cranberry en vossenbessen planten en ga het ook toepassen over de bessenstruiken en aardbeien om de oogst te beschermen.

Ik zag dat kwekers het klimaatdoek zelfs gewoon los over de koolplanten leggen om te voorkomen dat vlinders eitjes kunnen afzetten op de planten.  

In droge periodes kan het klimaatdoek ook de pas ingezaaide bodem beschermen tegen uitdroging of nachtvorst en schade door bv vogels, poepende katten en knaagdieren kan worden voorkomen.

Eerder heb ik met netten gewerkt om de oogst te beschermen maar daarin trof ik verschillende keren padden en vogels aan die verstrikt waren geraakt in de mazen van het net, dat kan met het fijnmazige klimaatdoek niet gebeuren.

In de zomer van 2020 liepen de temperaturen hoog op en was het aantal zonuren groot. Een aantal planten had last van de heftige zonnestralen en blad maar ook vruchten als bessen appels en noten hadden duidelijke sporen van zonnebrand. volgende keer ga ik ook klimaatdoek inzetten om dit te voorkomen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten