zondag 21 april 2019

Nieuwkomer Tomatillo mag blijven







Nieuwkomer groene Tomatillo ( Physalis ixocarpa ) de Mexicaanse aardkers mag blijven. Deze makkelijke lampionplant uit de nachtschade familie nam vorig jaar door zijn uitbundige groei een groot volume in mijn kasje in en dat leverde een flinke hoeveelheid vruchten op in de warme zomer van 2018, zeker zo'n 100 per plant. De plant werd geleid en regelmatig aangebonden en ook de lange slappe zijtakken kunnen wel wat steun gebruiken met al die vruchten. De planten produceren mooie gele bloemen en de vruchten die verschijnen als de hommels hun werk hebben gedaan zijn 5 tot 7 cm groot en mooi verpakt in een papierachtige kelk. Wanneer er in een vroeg stadium wordt geoogst dan smaken ze wat frisser en zuurder, later zal de smaak wat zoeter worden daarnaast zijn er meerdere variatie s die in smaak en kleur verschillen.
Door dit smaakverschil zijn er heel veel culinaire mogelijkheden, in warme of koude gerechten in de bekende Mexicaanse salsa als dip of saus bij een roast of visgerecht een curry maar ook in een vruchten salade.
Een ander voordeel van de tomatillos is de uitzonderlijk lange houdbaarheid, er liggen nu nog steeds  onbewerkte tomatillo's op de fruitschaal in mijn keuken en dat 6 maanden na de oogst.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten