zondag 2 juni 2019

Honingbes (Lonicera caerulea var.)






De eerste vruchten van het nieuwe seizoen zijn geoogst. Terwijl de rode aalbessen en aardbeien een kleurtje krijgen zijn de honingbessen al verwerkt tot een lekkere marmelade.
De honingbes komt van nature voor in Rusland, China en Canada en is zeer goed bestand tegen vorst en niet kieskeurig te noemen.
De planten verdragen schaduw en een zure vochtige bodem maar gedijen het best op een zonnige plek in een humusrijke doorlatende bodem voorzien van een mulchlaag.
De vroege bloemen worden in maart bestoven door hommels en zijn zelfbestuivend maar meerdere variëteiten aanplanten zal de vruchtproductie verhogen.
De struiken kunnen 1,5 tot 2 meter hoog worden en per plant 2 tot 3 kilo kleine  besjes produceren rijk aan vitamine B en C.
De rijpe bijna zwarte bessen zijn lastig te plukken ze komen nl makkelijk los bij geringste aanraking daarom oogsten we ze door de bodem onder de planten te bedekken met een zeiltje en voorzichtig te schudden aan de takken.
Ik heb de variëteit Kamtschatica geplant en de bessen zijn taninerijk ook als ze volledig rijp zijn heeft de fris zure smaak een bittertje  er is kennelijk veel smaakverschil tussen verschillende variëteiten. Ik maak ijs en marmelade en de vruchten blijken ook geschikt om wijn te maken, een echte aanrader deze makkelijke productieve plant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten