zondag 30 juni 2019

Chrysanthemum coccineum (Pyrethrum)

Mooi zijn deze kleurrijke margrietachtige , Chrysanthemum coccineum, een meerjarige plant die je makkelijk zelf kunt zaaien.
Van de bloemen van deze zonaanbidder die vanaf het tweede jaar verschijnen wordt al heel lang een natuurlijk insecticide gemaakt Pyrethrum dat op grote schaal wordt ingezet om luizen te bestrijden. De bloemen worden geplukt en gedroogd en om het bioinsecticide te maken worden de bloemen verpulverd en een poosje in water laten trekken en gezeefd voor het verdund kan worden toegepast.
Dit middel is afbreekbaar en wordt als een veilig insecticide gezien in de biologische teelt, natuurlijk maar helaas niet selectief het tast  bij alle insecten het zenuwstelsel aan.

Nu las ik ergens dat deze meerjarige planten ook kunnen worden ingezet om schadelijk insecten te weren , een feromoon zou luizen weren en lieveheersbeestjes aantrekken. (Companion planting experimenteel toegepast in de biologische broccoli teelt ). Als iemand meer ervaring heeft met het inzetten van deze planten in een permatuin dan zou ik daar graag meer over horen.





De bloemen in mijn tuin blijken aantrekkelijk voor een beperkt aantal insecten zoals kleine vos (Aglais urticae) en de gouden tor (Cetonia aurata)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten