dinsdag 23 februari 2021

Zelf fruitbomen enten


 

Enten is een mooie manier om zelf fruitbomen te vermeerderen. Het is een vermeerderings methode voor bv fruitbomen, druiven maar ook komkommers en tomaten die wordt gebruikt om er zeker van te zijn dat de planten bepaalde eigenschappen hebben zoals ziekte resistentie, productiviteit, groeikracht en soortechtheid. Allemaal zaken die bv bij het zaaien onvoorspelbaar zijn. Bij het enten wordt een stukje tak van een soort die je wilt vermeerderen (de ent) samengevoegd met een bewortelde onderstam.

Gespecialiseerde boomkwekers bieden een selectie onderstammen aan met de gewenste eigenschappen. Ze verkopen soortecht en gezond enthout en bieden soms de mogelijkheid bomen te enten met aangeleverd enthout. Het is ook mogelijk om in de natuur meidoorn en sleedoorn als onderstammen te oogsten. Je kunt meidoorn bv gebruiken voor het vermeerderen van mispel en zo kan sleedoorn bv worden gebuikt als onderstam voor pruim. 

                          

Het enten vroeg zeker wel wat ervaring en handigheid, er werd met een mes een onderstam en ent schuin aangesneden zodat ze mooi op elkaar pasten een nauwkeurig klusje, noodzakelijk om ze goed aan elkaar te laten groeien. Maar er zijn tegenwoordig enttangen te koop waarmee iedereen aan de slag kan met een grote kans op succes. Met de tang knip je de ent en onderstam op de juiste dikte zodat ze precies op elkaar passen. De tang die ik heb gekocht heeft verwisselbare mesjes allemaal anders gevormd, de omega vorm is de favoriet, en twee rolletjes stretchfolie waarmee de de ent kan worden gefixeerd en beschermd.

Het mooie van zelf enten is dat het goedkoop is en je kunt fruitbomen vermeerderen die niet of moeilijk te verkrijgen zijn. In ons dorp staan verschillende oude fruitbomen die jaren geleden zijn aangeplant en super lekker fruit produceerden maar nu zo oud zijn dat ze een voor een omvallen. Door te enten hoop ik enkele oude lokale rassen te behouden.

Enkele hoofdzaken waar je op moet  letten;

-Bestel of verzamel met droog weer eenjarig recht enthout dat in winterrust moet zijn in de periode december / februari en bewaar het in de koelkast waarin geen groente wordt bewaard in een plastic zak.

-Bestel of verzamel onderstammen en selecteer de gewenste eigenschappen zoals match met ent, groeikracht en geschikt bodemtype. Er zijn onderstammen voor appelbomen, perenboom, pruimenboom, kersenboom, kwee- en nashipeerboom, notenboom, tamme kastanjeboom en hazelnootstruik. Voor meer informatie en webshop;

 http://www.houtwal.be/vakartikels/vermeerdering/veredelen/enthoutknippen.htm

 https://www.vermeerderingstuinen.nl/  of https://www.aatreeshop.nl/onderstammen/g-69

-Ent bij voorkeur tussen februari en april. Voor een goed succes moet de ent nog in rust zijn de onderstam mag al uitlopen. Appels, pruimen, walnoten enten vragen een temperatuur van minstens 20 C om goed aan elkaar te groeien. Plant ze in een pot in serre of verwarmde ruimte.

-Knip met de enttang de onderstam en ent zodat ze precies op elkaar passen, omwikkel de entplaats met stretchfolie of biologisch afbreekbare enttape en dip de enttop in gesmolten bijenwas om verdrogen tegen te gaan. Plant ze uit in de volle grond zo dat de entplaats boven de grond blijft. Verwijder de plastic folie voorzichtig halverwege de zomer als de ent en onderstam zijn vergroeid.

Zou je graag wat ervaring willen voordat je begint met enten volg dan eens een entcursus bv bij bovenstaande houtwal of aatreeshop ,er worden er veel op het internet aangeboden.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten