donderdag 20 januari 2022

plantenvoeding maken van keukenafval

Natuurlijk kun je al je keukenafval verwerken tot compost of bokashi, maar je kunt ook prima een  plantenvoeding maken van gedroogde biologische koffiedrab, bananenschillen en eierschalen.

Zorg dat de koffiedrab goed droogt nadat je een kopje koffie hebt gezet. De drab gaat makkelijk schimmelen bij een te lage omgevingstemperatuur bij het drogen, ik spreid de drab uit op een krant. Droog ook de bananenschillen goed, ze moeten kurkdroog en hard zijn en dat kan wel een week of 6 duren. Vervolgens breek je de inmiddels donker bruine schillen in stukjes en maal je ze tot fijn poeder in de koffiemolen. Waarschijnlijk krijg je ook wat draderige vezels in het poeder maar die kun je gewoon gebruiken. Dat doe je ook met de eierschalen dat is in een split second gedaan. Ik spoel de eierschalen even af nadat ik een eitje heb gebakken en droog ze dicht bij de kachel.

Meng deze drie poeders nu in gelijke volume delen en je hebt een volwaardige langzaam werkende meststof voor jouw container en potplanten. De mix is rijk aan organisch materiaal, calcium, kalium, fosfor, magnesium en stikstof.

Gebruik                                                                              Nu kun je voordat je kamerplanten of zaailingen gaat oppotten 2-3 eetlepels van deze mix per liter potgrond mengen. Als onderhoudsbemesting kun je iedere 3 weken in het groeiseizoen ook een kleine dosis op de potgrond strooien. Mijn ervaring, de opgepotte zaailingen van alle groentesoorten deden het er erg goed op. Deze mix is niet geschikt voor zuurminnende planten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten