donderdag 15 september 2022

Water een bron van leven

Door alle werkzaamheden kwam het er maar niet van maar vorig jaar hebben we de tijd gevonden om de eerste vijver te graven in mijn permatuin/voedselbos. Met de hulp van Hugo , Amandine en Clémence is het gat gegraven. Het vijvertje heeft niveau verschillen zodat meer waterplanten er een goede plek kunnen krijgen.

 



Helaas is er geen bron of afdak om regenwater te verzamelen in de buurt en ook is de bodem niet waterhoudend er moest dus gewerkt worden met een vijverfolie, ik heb gekozen voor EPDM en een groot zeil dat de regen opvangt en naar de vijver voert. De vijver rand moet nog worden afgewerkt.

Er is weer een mini biotoopje toegevoegd aan mijn tuin en dat nodigt nieuwe soorten uit. Binnen enkele weken was er leven te bespeuren en nu na een jaar vliegen er zeker 6 verschillende libellen rond het vijvertje krioelt het van torren schaatsenrijders en andere dieren die afhankelijk zijn van een aquatisch milieu maar ook insecten en vogels komen er drinken.

Het plan is om in het lager gelegen gedeelte machinaal een grotere vijver te graven voor irrigatie en die zal dan worden verbonden met deze kleine hoger gelegen vijver die we met rust laten en steeds als eerste vol zal stromen na een regenbui.



Dit voorjaar hebben we een tuin aangelegd die ik heb ontworpen en daar waren de omstandigheden optimaal in het lager gelegen deel van het terrein om een kleine poel en een grotere vijver te graven. De bodem was opgebouwd met een dik leempakket en daardoor waterhoudend. De bestaande vegetatie was al een indicatie dat er kwel optrad die de vijver van water zou kunnen voorzien. De graafwerkzaamheden werden uitgevoerd in een droge periode maar de vijver stroomde binnen enkele weken helemaal vol. 

Een waterelement in de tuin van vogeldrinkbak tot vijver trekt insecten vogels en in het laatste geval ook amfibieën aan.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten