dinsdag 30 maart 2010

3. Nestblok voor solitaire bijen.


Foto geplaatst zwarte metselaar 5-5-2013

We vinden het geweldig om zo midden in de natuur te mogen wonen.
Door onze liefde en bewondering voor die natuur hebben we besloten om zo goed mogelijk met de natuur samen te leven door op ons terrein de biodiversiteit te stimuleren en de natuur te beschermen. Het is een ontwikkeling die steeds verder gaat,inmiddels is het een levensstijl geworden. Het heeft te maken met keuzes die betrekking hebben op ons voedsel,hoe we wonen en werken.
Het is bijzonder leuk en interessant om te zien hoe snel simpele beheersmaatregelen resultaat opleveren en nestvoorziening worden geaccepteerd. We leren nu dat het vaak reeksen zijn van eenvoudige maatregelen die de biodiversiteit op je terrein kunnen stimuleren.
We denken dat te bereiken door te zorgen voor een gevarieerde beplanting, creëren van microklimaatjes, aanbieden van nest- en schuilgelegenheid en het aanbieden van voedsel in combinatie met onze milieuvriendelijke levensstijl.
Een mooi voorbeeld van zo' n simpele handeling die snel resultaat kan opleveren is het aanbieden van een nestblok voor solitaire bijen.
Met de eerste hommels en vlinders kwam ook een zwarte metselaar op bezoek.



Nee geen beunhaas we doen al onze klussen zelf, maar een vrouwtje Megachile parietina een prachtige solitaire bij waarbij de seksen zeer verschillend zijn. Het vrouwtje lijkt in de vlucht op een zwarte hommel. Het mannetje is vosrood en kleiner. Ze komen niet voor in Nederland en België en ook in Midden-Europa worden ze steeds zeldzamer. Ze vloog langs de muren van ons huis die door de zon werden beschenen op zoek naar een goede plaats voor een vrijhangend nest dat wordt gemaakt van speeksel en steentjes en dat meestal bestaat uit 5 broedcellen die worden gevuld met een eitje, nectar en stuifmeel.
Het nestmateriaal wordt bijzonder hard het moet de larven of jonge bijen dan ook 1 of in het noorden van het verspreidingsgebied 2 jaar beschermen, zolang duurt het voordat de jonge bijen uitvliegen.

Het kwam er maar niet van maar door het bezoek van de zwarte metselaar werden we geïnspireerd om een groot nestblok voor andere solitaire bijen te maken van een moederbalk van ons gesloopte eiken plafond.



Gaatjes, gaatjes, veel gaatjes boren met een variatie in diameter van 3- 10 mm.
Het gebruik van scherpe boren voorkomt dat er rafelige randen ontstaan bij het boorgat, daar hebben de bijen een hekel aan. Voorzie het blok van een dakje.
Er dienen natuurlijk ook voldoende drachtplanten voorhanden te zijn voor de bijen maar alle nestblokken die ik had geplaatst hartje Tilburg werden gebruikt door verschillende solitaire bijen en ook de sluipwesp die geniepig gebruik maakt van een lange legboor om ook eitjes te leggen in de verschillende cellen had de nestblokken snel ontdekt.
Het blok dat we hebben gemaakt hangt aan de gevel pal op het zuiden, nu maar afwachten en kijken wat er gaat gebeuren.

vervolg

Prachtig, het duurde slechts een paar uur en de eerste kamers van het bijenblok werden bezet door de solitaire bijen. Ik dacht dat ik voldoende gaten had geboord maar na enkele weken zijn bijna alle kamers al volledig bezet. De 8 mm gaten waren als eerste in gebruik genomen,daarom maar wat extra gaten geboord. Een scherpe metaalboor bleek het vlotst zijn werk te doen in het keiharde eikenhout. Ik heb tot nu tenminste 6 soorten solitaire bijen van het blok gebruik zien maken.


voor meer informatie;
http://www.bestuivers.nl/publicaties/gasten-van-bijenhotels 
http://www.bestuivers.nl/bijenhotels 
                                                              www.bijenhelpdesk.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten