dinsdag 11 mei 2010

5. Slow sex



Tijdens een rondje nestkast controle stuitte ik gisteren op twee paartjes slow sex kampioenen. Terwijl de zanglijsters druk zijn om de vijf uitgevlogen jongen te voorzien van wormen en slakken zijn de wijngaardslak (Helix ponatia)en hazelworm (Anguis fragilis) nog maar net begonnen aan de voortplanting en daar nemen ze royaal de tijd voor. De wijngaardslakken hebben we enkele uren met het langzame liefdesspel bezig gezien. Het lijkt wat saai maar er gebeurd van alles. Zo wordt er door een van de partners een liefdespijl in de partner gestoken om hem-haar (ze zijn hermafrodiet, tweeslachtig) in de juiste stemming te krijgen. Er is een heus voorspel en nadat de ene slak bevrucht is worden vaak de rollen omgedraaid.
De hopen met natuurstenen die we hebben opgezet bieden een goede schuilplaats voor de slakken. Ze hebben o.a buurman Pierre te vrezen, die ze als een delicatesse beschouwt.

 
Ook de hazelwormen nemen de tijd voor dit belangrijke moment, ze trekken wel tien uur uit voor een paring. Deze pootloze hagedissen kom je niet vaak tegen, overdag verstoppen ze zich in strooisellagen onder steenhopen, houtopslag en in holen.
In mei zien we ze wel eens overdag wanneer ze zich opwarmen op een zonnig plekje half verscholen in de beplanting. Op de foto is een paring te zien waarbij het mannetje (geen strepen op de flanken) het vrouwtje achter de kop beetpakt. Ze zijn ovovivipaar, eierlevendbarend, na een draagtijd van ongeveer 3 maanden komen de gemiddeld 8 jongen in een dun vlies ter wereld en worden gemiddeld 11 jaar oud.


                 

Hazelwormen voeden zich met wormen en slakken. Een van de redenen waarom ik geen chemische bestrijdingsmiddelen inzet tegen de slakken.
Op ons terrein overwinteren ze wel eens in de composthoop en vinden ze voldoende schuilplaatsen onder aangelegde takken- en steenhopen en schaduwrijke plaatsen met een dikke strooisellaag van blad en gemaaid gras.
Helaas wordt er bij maaiwerkzaamheden van lang gras wel eens een gedood, een snelle inspectie voordat met het maaien begonnen wordt kan het aantal slachtoffers reduceren.
Deze nuttige pootloze hagedissen worden gegeten door verschillende roofvogels, vossen en dassen en ook onze loslopende Marans kippen hebben geen moeite met een hazelworm.

voor meer informatie:www.RAVON.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten