(bijgewerkt 1-2-2020)
Ik heb een joekel van een kerkuilenkast en ook kasten voor steenuilen geplaatst, helaas zijn ze nog niet ontdekt door de uilen. (inmiddels al een aantal jaar in gebruik door een paartje bosuilen ;-), maart 2016) Gelukkig zijn de overige nestkasten voor vogels bezet. De eenvoudigste is die voor de boerenzwaluw. Toen een paartje tevergeefs trachtte een nest te bevestigen aan een stalen bint in de woonkamer - de oude boerderij is op dit moment niet door mensen bewoond en het raam ontbreekt waardoor de zwaluwen in en uit kunnen vliegen- heb ik een plankje aangebracht met een lijmtang, het werd ogenblikkelijk geaccepteerd als nieuwe fundering voor het nest. Dit paartje was erg laat en bouwde in een race tegen de klok maar een schamel nestkommetje net genoeg om de eitjes bij elkaar te houden, maar was toch nog succesvol.
Een ander koppeltje boerenzwaluwen dat een nest had gemaakt in dezelfde ruimte op een van de haken aan het oude eiken balkenplafond waaraan vroeger het jachtgeweer werd opgehangen, had de 4 jongen al groot gebracht en wanneer de sperwer in de buurt aan het jagen was gaf ze die veilig in de schuur indoor vliegles.
Misschien komt het omdat ik zelf al jaren zo driftig aan het bouwen ben maar mijn andere favoriet is de boomklever. Deze holenbroeder die zo kunstig de nestopening van de nestkast met mortel verkleind zo dat ze er nog net doorheen kunnen en de net iets grotere nestplaatsconcurrent de spreeuw buiten wordt gesloten. De mortel die ze gebruiken is na droging bijzonder sterk en keihard, vakwerk. Het nestje is dan in bouwkundige zin wat minder hoogstaand het bestaat namelijk uit een laagje verzamelde schorsschilfers.
Zondag gaan we in Frankrijk vogels tellen er is dan een landelijk tuintelling georganiseerd door de LPO (La Ligue pour la protection des Oiseaux)gaan we een half uur tellen in eigen tuin. We hebben onze tuin bij deze organisatie aangemeld als Refuge en krijgen daarvoor veel bruikbare informatie terug in de vorm van een informatieblad en toegang tot de website die we kunnen gebruiken om de biodiversiteit op ons terrein te stimuleren. Chapeau LPO.
voor meer informatie:
bouwtekeningen voor nestkasten van vogelbescherming in België ;
Geen opmerkingen:
Een reactie posten