zaterdag 27 maart 2010

2. Voorjaar eindelijk.

De winters in de Morvan kunnen lang en somber zijn en mijn verlangen naar de lente is dan ook groot aan het eind van de winter en doet me uitkijken naar elk lentesignaal. 

Meteen na Kerstmis is het de grote lijster die met zijn zang begint zodra de dagen gaan lengen, een beetje zon midden in de winter het duurt nog lang maar we horen de lente.
Maar er zijn meer vogels die graag vroeg beginnen aan het nieuwe broedseizoen
Enkele weken geleden vonden we onder een dode eik begroeid met klimop een gebroken ei schaal van een bosuil, hartje winter. Het werd gedragen door een pak sneeuw. Het vroor die dag 3 graden en in de nacht daalde de temperatuur naar -7C. Het mannetje had zich slim half verschanst in de schoorsteenopening om de omgeving van het nest te kunnen bewaken en het vrouwtje te waarschuwen bij onraad. We hopen maar dat ze het gaan redden.


 
Dat het wisselvallige weer aan het einde van de winter en het begin van de lente flora en fauna kan verassen zagen we toen we een prachtige vuursalamander midden op de weg in ee
n staat van lethargie in de sneeuw aantroffen. Gewekt uit zijn winterslaap door een paar dagen mooi weer werd de landsalamander totaal verrast en tot stilstand gebracht door een plotselinge sneeuwbui.

Een vroeg lentesignaal waar we altijd weer naar uitkijken is de komst van de prachtige kraanvogels die we eerst horen en wat later zien overkomen in V-vormige formaties. Vanuit Spanje zijn ze in het voorjaar onderweg naar het Lac du Der vanwaar ze verder naar het noorden zullen trekken. Wat een gratie, schitterend.
Als het even kan proberen we elk jaar het Lac du Der Chantecoq te bezoeken tijdens de migratie. Wie eenmaal bij het krieken van de dag het massale vertrek heeft kunnen waarnemen van duizenden en soms tienduizenden kraanvogels zal dat nooit meer vergeten. voor meer informatie en het doorgeven van waarnemingen                                               actuele informatie over de migratie van de kraanvogels 

https://champagne-ardenne.lpo.fr/grue-cendree/grus 

En als we dan op een zonnige dag de eerste citroenvlinders, hommels en solitaire bijen kunnen verwelkomen dan weten we dat we snel kunnen beginnen met het zaaien van de eerste groente in de moestuin. Maar ik zal toch eerst nog een nestblok voor solitaire bijen gaan maken, daarover later meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten