Het golfplaten dak op ons houthok was aan vervanging toe. Een mooie gelegenheid om zelf eens te experimenteren met de aanleg van een vegetatiedak. Men spreekt van extensieve daken zonder kunstmatige bewatering en intensieve vegetatiedaken met kunstmatige bewatering. Deze daken worden steeds meer aangelegd in het stedelijk gebied omdat ze bijdragen aan een prettiger leefklimaat, de biodiversiteit, ze filteren stof werken als tijdelijke waterbuffers en ze voorzien het pand dat ze bedekken van een extra geluidsisolerende laag die in de zomer voor koelte zorgt, daarnaast beschermen ze ook nog de dakbedekking tegen de inwerking van UV. De beplanting op stalen daken beperkt ook geluidshinder bij heftige regen en hagel. Ook vergroot je de groene ruimte en is het esthetisch en dat zijn de redenen waarom ik het graag wilde toepassen. Er zijn gras- en kruiden/ en bruine daken,het principe is gelijk aan die van groene daken maar de bruine daken worden ingericht als een braakliggend terrein met droge elementen zoals zand, grind, dood hout en steenhoopjes, ik heb gekozen voor een sedum dak vanwege de lichte dakconstructie.
Het afschot van het dak en de oriëntatie zijn bepalend voor de dikte van de substraatlaag, hoe steiler en wordt het dak vol door de zon beschenen dan is een dikkere substraatlaag en daarmee een zwaardere dakconstructie noodzakelijk. De meeste systemen gaan uit van een substraatlaag van 50-150 mm voor extensieve groene daken en 150-1500 mm voor intensieve groene daken.
Allereerst heb ik de dakconstructie aangepast zodat die een zwaardere belasting aan kan. Het afschot van ons dak is 13 cm per meter het dak is naar het noorden gericht en een grote wilg biedt schaduw op het heetst van de dag. Ik wilde een goedkoop systeem met een minimale substraatlaag.
Ik heb gekozen voor stalen damwandprofielen met een profielhoogte van 25 mm die dakpansgewijs werden aangebracht en met lange schroeven in het hoge gedeelte van de plaat(maat) werden bevestigd op de balken. Om de schroeven te beschermen gebruikte ik een kunststof onderring met afdekdop. Tussen de overlappende stukken die nodig waren om de platen te verlengen werden enkele rillen hoogwaardige kit aangebracht.
Op de 4 dakranden heb ik stalen L profielen 30x30x3 gepopt met popnagels 32 x 48.
Op het lage dakgedeelte waar het water het dak verlaat heb ik een strook van 15 cm vol gelegd met grotere stenen die net niet boven de hoekprofielen uitkomen. De diepere stroken van de damwandprofielen heb ik bestrooid met een laag grint 6-10 van ongeveer 1 cm dik zodat het hoogte verschil tussen de diepere en hogere banen tot iets minder dan de helft wordt gevuld.
Daarna is er op het hele dak een goede laag geotextiel aangebracht.
De strook van 15 cm met de grotere stenen aan de lage kant van het dak is daarna bedekt met een laag grint 6-10 en in de lagere banen is een laag van 1 cm geëxpandeerde kleikorrels aangebracht. Deze poreuze korrels absorberen water dat door de wortels van de plantjes opgenomen kan worden en zorgen er tevens voor dat het substraat niet wegspoelt zolang de beplanting niet is volgroeid.
Nu is het tijd om een laag substraat aan te brengen waar later de sedum in wordt geplant. Het is belangrijk om het substraat niet te rijk te maken.
De truc is dat plantjes die zullen gaan groeien op het dak zoals grassen in een periode van hitte en droogte afsterven, zou dat niet gebeuren dan ontwikkelt er zich heel snel een grasdak. De sedumplanten die worden aangeplant kunnen wel die droogte overleven.
Voor het substraat mengde ik gelijke delen; potgrond, metselzand en goede tuingrond. De planten die het dak gaan begroeien zijn kalkminnend daarom voegde ik nog een handje kalk toe. Dit mengsel werd ongeveer 2 cm dik op de geëxpandeerde kleikorrels aangebracht zodat ook de hogere banen van de profielplaten werden bedekt.
Ik heb sedum plantjes gescheurd in kleine pollen van 3 x 3 cm. De meeste kon ik verzamelen via vrienden of vinden op een middenberm of rotonde. Op eke 10 cm heb ik een plantje aangeplant. Verder is het ook mogelijk om vanuit zaad diverse Sedum variëteiten op te kweken en uit te planten om de kosten te beperken. Huislook (sempervivum tectorum)en Vetkruid (Sedum) zoals
Witte muurpeper (Sedum album), Sedum spurium, Muurpeper (Sedum acre), Sedum hispanicum en Sedum cyaneum zijn geschikt en dit zijn ze lang niet allemaal.
De doe het zelf shop van Ekogras biedt cassettes vegetatiematten en sedum plugs aan naast professionele producten voor de aanleg van vegetatiedaken .
https://www.ekogras.com/
In 2015 heb ik ontdekt dat de Cruydthoeck een leuk bedrijf dat graag adviseert en zaden van wilde planten verkoopt ook dakmengsels verkoopt voor bloemrijke kruidenvegetaties geschikt voor substraatlagen van tien of meer centimeter dik met een goed waterbufferend vermogen.
www.cruydthoeck.nl
Ervaring.
Ik heb het dak in het vroege voorjaar van 2008 aangelegd en na een jaar was ongeveer 70 % al bedekt met beplanting. Het is mooi geworden en voldoet prima voor de bedekking van een schuur of houthok. Na enkele zeer extreme seizoenen van veel neerslag, droogte hitte en koude is de beplanting grotendeels nog altijd in goede conditie. Muizenoor (Hieracium Pilosella) en Oranje Havikskruid (Hieracium aurantiacum) hebben een extreem warme en droge zomer niet kunnen overleven.
Aandachtspunten. Er treedt condensvorming op aan de onderzijde van de stalen damwandprofielplaten, in ons geval niet vervelend maar door de aanschaf van platen met een anticondenslaag van vilt aan de onderzijde wordt dit euvel verholpen.
Het dak vraagt minimaal onderhoud, maar een attentiepunt is de afwatering, deze moet goed vrijgehouden worden, sedum maar ook mossen kunnen de afwatering blokkeren. In het vroege voorjaar dien ik eenmaal een bemesting toe door een dun laagje compost uit te strooien of een vloeibare bemesting van een product van mijn wormfarm. Zorg voor voldoende variatie in de beplanting.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten