De muren van de boerderijen in ons gehucht zijn rond 1875 gebouwd en bestaan uit natuursteen opgemetseld met een mengsel van leem en kalk.
In de loop der tijd is het voegwerk hier en daar versleten en tussen de stenen uit gevallen, daardoor zijn er ruimtes ontstaan waar veel dieren van kunnen profiteren. We vinden hoe kan het ook anders muurhagedissen, vleermuizen, nesten van hommels, bijen, vogels zoals mussen, meesjes,hop, spreeuwen, zwarte roodstaarten en winterkoning en onder in de muur, padden, kikkers, ringslangen en relmuizen die zich hebben ingegraven voor de winter.
Bij de restauratie zouden die schuil- en nestplaatsen verloren gaan en dat zou de biodiversiteit op ons terrein verschralen. Daarom heb ik bij het restaureren van het voegwerk een gedeelte van die ruimtes gehandhaafd en bij het opmetselen van natuurstenen muren nieuwe ruimtes gecreëerd.
Dat kan simpel door tijdens het metselen hier en daar wat ruimte open te laten, maar ook door inbouwnestkasten in het metselwerk op te nemen of grotere ruimtes af te schermen met een plaatje watervaste multiplex met daarin een opening. Dat plaatje heb ik wat ruw gemaakt en bepleisterd met voegmortel bestaande uit 1 deel witte kalk, 1 deel zand en 1.1/2 leem.
Ik heb een pottenbakker gevraagd een aantal ringen voor me te maken, extra hard gebakken zodat ze vorstbestendig zijn. Verder heb ik in malletjes invliegstenen gegoten van beton gemaakt van fijn grind, zand en cement.
Door de opening te variëren in vorm en grootte bieden we weer een scala aan mogelijkheden voor onze onderhuurder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten