zondag 20 mei 2012

12. Permacultuur ontwerp (zonering)



Bij het maken van een permacultuur ontwerp onderscheidt je verschillende zones naargelang de intensiteit in gebruik en tijd die je besteed aan de elementen die in die zones een plaats krijgen. Een tool om ervoor te zorgen dat je ontwerp in het dagelijks gebruik functioneel is
Variërend van intensief zoals de directe ruimte rond je huis zone 1 met bv de kruidentuin / kruidenspiraal , zone 2 met de groentebedden en klein fruit zoals aardbeien en bv kippen, zone 3  de boomgaard , bijen , en de landbouwzone voor de bv de kweek van mais aardappelen en graan, zone 4 groot vee en houtproductie en bv een visvijver en zone 5 dat gedeelte van je terrein waar de natuur zijn gang mag gaan. 
Hoe groter het terrein des te meer mogelijkheden. Veel percelen zullen niet de ruimte bieden om een zone 4 en 5 aan te leggen. 
 
Toch is het op een kleiner perceel ook interessant om een gedeelte te laten verruigen of niet te cultiveren of extensief of niet te beheren om de biodiversiteit te stimuleren. Zo heb in mijn moestuinen een zone die zo weinig mogelijk betreden wordt en waar de orchideeën momenteel rijkelijk in bloei staan.



Een paar jaar geleden deed zich onverwacht een mogelijkheid voor om met een kleine investering 1 hectare wildernis aan te kopen op slechts een paar honderd meter van ons huis een echte zone 5. Het was een een stukje bos waar niemand interesse in had. Door de morfologie van het terrein was het ondoenlijk om het hout rendabel te oogsten of om er een weiland van te maken. Het is een ongerept beekdal met steile wanden en ongelofelijk mooi. Verkoper buurman Paul vond het een goed idee dat we het wilde aankopen om het te beschermen en kwam met ons een sympathieke prijs overeen. Toen we bij het tekenen van de akte vertelde dat we het hadden aangekocht voor de padden en de kikkers, kortom natuurbehoud werden we door de notaris met ongeloof bekeken. Later hebben een paar Nederlandse ecologen het bosje bezocht, door hun enthousiaste reacties bleek wel dat we hadden geïnvesteerd in hele rijke natuur. We komen er bijna niet maar we weten dat er o a vossen dassen en everzwijnen met jongen in gestreepte pyjama rondlopen en dat geeft een geweldig voldaan gevoel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten