vrijdag 27 november 2020

Vleermuizen beschermen.

bijgewerkt 11-6-2021

                                        

In Europa leven 29 soorten vleermuizen, ook rond en in mijn huis zie ik regelmatig vleermuizen. Interessante dieren die een grote verscheidenheid in gedrag vertonen. Zo zijn er vleermuizen die net als standvogels het hele jaar in dezelfde omgeving blijven en andere soorten die soms wel honderden kilometers trekken tussen zomer- en winterverblijven. Er zijn vleermuizen die in gebouwen en grotten of in bomen leven. Dat ze echolocatie gebruiken om hun prooi te vangen in het donker en dat ze een winterslaap houden en steeds een verblijfplaats zoeken die voor dat seizoen bij ze past maakt ze mysterieus.

De winterverblijven worden opgezocht voor een verblijf van zo'n 5 maanden, hier houden de vleermuizen tijdens een koude periode tot februari / maart hun winterslaap, wordt het in deze periode wat warmer dan ze zijn ze weer even actief. Een geschikt winterverblijf zoals een donkere kelder of bunker heeft een constante lage temperatuur en een hoge luchtvochtigheid is toegankelijk maar er is geen tocht en de vleermuizen kunnen er ongestoord verblijven. 

Het zomerverblijf wordt vanaf begin mei eind april opgezocht en kenmerkt zich als een warme droge donkere tochtvrije rustige omgeving zoals een zolder, een ruimte onder dakpannen of een spouwmuur of holle boom. Hier worden vanaf juni de jongen geboren, meestal een jong per worp die worden zo'n 4 weken gezoogd door de moeder. Sommige soorten vormen kraamkolonies die uit flinke aantallen kunnen bestaan. Van andere soorten zijn de vrouwtjes alleen met hun jong of ze vormen kleine groepjes. 

Dan zijn er ook nog verblijfplaatsen waar de mannetjes in augustus de vrouwtjes naar toe lokken om te paren en tussenverblijven die worden bezocht kortom er wordt afwisselend gebruik gemaakt van verschillende verblijfplaatsen vaak dicht bij elkaar die soms tientallen jaren in gebruik kunnen zijn. De verblijfplaatsen zijn belangrijk voor het overleven van de vleermuizen ze vinden er beschutting tegen predatoren en extreme weersomstandigheden.

Vleermuizen zijn kwetsbaar en beschermd en kunnen wel wat hulp gebruiken, het gebruik van insecticide en het verlies van habitat en verblijfplaatsen en nachtelijk kunstlicht heeft een negatief effect op de populatiegrootte. Het aanplanten van hagen, bosschages en bomen en van s nachts geurende plantensoorten als bv kamperfoelie, teunisbloem en marjolein maar ook de aanleg van waterpartijen trekken nachtactieve vliegende insecten aan, het voedsel van de vleermuizen. Ook het aanbieden van geschikte schuilplaatsen kan de vleermuizen helpen te overleven. Er zijn verschillende modellen vleermuiskasten te koop.

We hebben verschillende vleermuiskasten zelf gemaakt en opgehangen onder de goot aan de muur en in de grote bomen van de moestuin. Vleermuizen eten veel schadelijke insecten zoals muggen maar ook schadelijke motten en de mannetjes van de wintervlinders en helpen zo mee aan een goede fruitoogst.

Het is eenvoudig om vleermuiskasten te maken zeker een leuk projectje om ook eens met kinderen te doen.

Gebruik bij voorkeur onbehandeld hout van zo n 2 cm dik. De binnenkant moet ongeschaafd , ruw en onbehandeld zijn. Door de binnenkant van de achterwand licht in te zagen maakt u het de vleermuizen gemakkelijker zich langs de wand te verplaatsen. De buitenzijde mag worden behandeld met lijnolie of een ecologische verf. Het is belangrijk dat de kast tochtvrij en waterdicht is en de ophanghoogte moet minimaal 2 liefst 3 meter meter zijn bij voorkeur zuid/west georiënteerd.  Een vrije aanvliegroute is ook belangrijk, de kast mag dus goed zichtbaar worden opgehangen bij voorkeur in een grote boom of aan een muur onder een goot. Er kunnen meerdere vleermuiskasten op dezelfde locatie worden opgehangen.

LPO giteComment fabriquer un gîte de façade pour les chauves-souris 

                       

                                            

                                            

                           

Denk ook eens als u aan het verbouwen bent aan de mogelijkheden om schuilplaatsen aan te bieden in  een muur als u met metselwerk bezig bent of integreer tijdens een renovatie of bouw van een dakkapel een vleermuiskast. Zo hebben wij dat gedaan. 

We hebben eerst isolatiemateriaal aangebracht.

  
Het isolatiemateriaal hebben we afgedekt met een plaatjes multiplex.
Daarop hebben we de achterwand van de vleermuiskast bevestigd ruw gemaakt door ondiep in te zagen.
 
Dit is de binnenkant van de voorzijde met de invliegopening, ook die hebben we ruw gemaakt.
Nadat we de voorzijde hadden bevestigd konden we de dakkapel afwerken.

Ook in de kelder hebben we wat voor de vleermuizen gedaan.
Eerder schreef ik over dit experimentje.
Er hangen geregeld vleermuizen aan het plafond in mijn kelder, zowel in de nazomer als in de winter. Nu ik gezien heb dat ze steeds wat nerveus reageren als er iemand de kelder binnengaat en soms ook wegvliegen wil ik ze meer beschutting aanbieden. Ik weet nog niet of het werkt maar met 25 holle betonstenen heb ik een toren gestapeld in de hoek van de kelder zo dat de vleermuizen tussen en van onder in de stenen kunnen en hopelijk minder snel verstoord worden als de kelderdeur wordt geopend.
Ik ben benieuwd of ze gebruik gaan maken van dit vleermuishotel, als iemand hier ervaring mee heeft en tips kan geven hoor ik het graag.

Update 6-2-2019
Leuke waarneming!!!!!!! Vandaag 6 februari 2019 hingen er 7 vleermuizen aan het plafond van mijn kelder. Niet eerder zoveel vleermuizen in mijn kelder gehad de laatste 14 jaar, zou dit te maken kunnen hebben met het vleermuizenhotel dat ik heb geplaatst ????

                                                                   voor meer informatie:

vleermuisvriendelijke verlichting

vleermuiskasten kopen en ophangen 

vleermuizen beschermen en biologie


Geen opmerkingen:

Een reactie posten